TYSKLAND. Under två veckors tid har Tyskland tagit emot 63 000 asylsökande som tagit sig till landet från Ungern och Balkan. Men nu klarar man inte av att ta emot fler uppger landets inrikesminister som samtidigt meddelar att tillfälliga gränskontroller kommer att upprättas.

Under ett par veckor har södra Tyskland tagit emot tiotusentals asylsökande och nu varnar myndigheter och polis i München för att ”gränsen är nådd” och att situationen är helt utom kontroll. Enbart under lördagen kom det 10 000 asylsökande till München.

Av den orsaken gick Tysklands inrikesminister ut på söndagen och meddelade att tillfälliga gränskontroller kommer att upprättas. Inrikesminister Thomas de Maizière, som också är medlem i regeringspartiet CDU, säger att gränskontrollerna är till för att upprätta ”ordning och reda”. Varför man inte väljer att stänga gränsen helt permanent framgår inte.

— De inre gränskontrollerna kommer inte att lösa alla problem. Men det ger oss mer tid och gör det möjligt att upprätta ordning och reda vid gränserna, säger han.

Inrikesministern säger att Tyskland kommer att ta emot ännu fler asylsökande i framtiden men att ”belastningen måste fördelas” bland EU:s medlemsländer.

— Tyskland kommer att fullfölja de humanitära åtagandena. Men den stora belastningen måste fördelas solidariskt inom Europa, säger han.

Under två veckors tid har Tyskland tagit emot cirka 63 000 asylsökande och enligt en av de senaste prognoserna, som idag troligtvis inte stämmer, beräknas landet ta emot sammanlagt en miljon immigranter varav de flesta kommer från tredje världen.

Källa:
Tyskland stänger gränsen


  • Publicerad:
    2015-09-14 08:05