GRÄNSSKYDD Tyska medborgargardister, vilka tog det ansvar som gränspolisen flyr – avväpnas, avvisas och terroriststämplas. Inrikesministern tycker plötsligt att ”vi kan behöva överväga att återinföra kontroller”.

Larm om bristande gränsskydd kan utlösa olika reaktioner. I Tyskland fick sådana den gångna veckan tyskar att ta saken i egna händer.

Tysk polis tillkännager att man stoppat ”fler än 50 högerextrema medborgargardister som patrullerat den polska gränsen med avsikt att hindra illegala invandrare från att ta sig in i landet”.

Gardisterna uppges ha avväpnats på ”pepparspray, en bajonett, en machete och batonger”.

Dessa frivilliga gränsvakter hade enligt tidningen The Guardian följt uppmaningen från ett ”högerextremt tredjevägen-parti” med ”misstänkta kopplingar till nynazistiska grupperingar” till sina medlemmar att stoppa illegala gränsöverträdelser nära staden Guben.

Tidningen skriver att polisen efter att ha beslagtagit vapnen fick ”de misstänkta” att lämna området sent på lördagen och tidigt på söndagen.

Har satt extra fart på pratglad inrikesminister

Aktivisternas aktion vid gränsen har fått Tysklands inrikesminister Horst Seehofer att ta bladet från munnen.

På lördagen betonade han att landet minsann har stationerat 800 extra poliser vid den polska gränsen för att kontrollera flödet av migranter som försöker ta sig in i EU från Vitryssland.

Till Bild am Sonntag sade han på söndagen:

— Hundratals poliser är för närvarande i tjänst där dag och natt. Om nödvändigt är jag redo att förstärka styrkan ytterligare.

Medan ministern förra veckan förklarade att Tyskland inte avser att stänga gränsen till Polen, sade han på söndagen att landet ”kan behöva överväga att återinföra kontroller”.

Han fortsatte:

— Om situationen vid den tysk-polska gränsen inte lättar, kan vi behöva överväga huruvida detta steg måste tas i koordination med Polen och delstaten Brandenburg. Detta beslut åligger nästa regering att fatta.

De tre tyska politiska partier som försöker bilda en koalitionsregering uppger att man har som mål att avsluta samtalen mot slutet av november för att sedan välja socialdemokraten Olaf Scholz till kansler i december.

Ett flertal EU-länder anklagar Minsk för att sända illegala migranter över gränsen till EU för att sätta press på unionen, som införde sanktioner mot Vitryssland efter president Alexander Lukashenkos valseger i augusti 2020.

Lukashenko förnekar detta och har lagt skulden på väst för vad han kallar ”en hotande humanitär katastrof” denna vinter efter att migranter lämnats strandade vid den vitrysk-polska gränsen.