STORBRITANNIEN. En 40-årig kvinna som i media beskrivs som ”svensk” greps på torsdagen vid flygplatsen Gatwick i London, misstänkt för någon typ av terrorförberedelse. Nu bekräftar dock brittiska myndigheter och svenska UD att hon släppts.

Det var vid 14-tiden på torsdagen som en kvinna i 40-årsåldern greps i samband med att hennes plan ankom från Italien till flygplatsen Gatwick i London. I media har kvinnan beskrivits som ”svensk”, vilket innebär att hon är svensk medborgare. Enligt brittiska myndigheter handlade gripandet om misstanke om uppdrag, förberedelse eller anstiftan till terrorbrott.

Nu bekräftar dock brittiska myndigheter att hon släppts och skriver till SVT att man ”inte kommer att vidta ytterligare åtgärder”.

Trots att Säpo rent officiellt handhar rikets inre säkerhet försöker SVT också få en kommentar från dem.

— Vi känner till de uppgifterna som förekommer i media, men i övrigt är det ett ärende som britterna har hand om. Gripna svenskar utomlands är inte en fråga för oss utan andra enheter, säger Karl Melin, Säpos presschef, till SVT.

Men inte heller Utrikesdepartementet vill ge några utbroderade kommentarer om att en svensk medborgare släppts efter att ha misstänkts för terrorbrott i ett annat land.

— Vi kommenterar inte fler detaljer i nuläget. Vår ambassad är i kontakt med lokala myndigheter och följer rättsprocessen, säger Julia Kviberg på UD:s presstjänst.

Källa:
Svensk kvinna gripen misstänkt för terrorbrott på flygplats i London


  • Publicerad:
    2019-07-06 12:00