INRIKES. Aftonbladet har granskat de dömda terroristerna Al Amin Sultan och Hassan Al-Mandlawis fängelsetillvaro. Trots att de lämnat jihadtillvaron i Syrien bakom sig fortsätter de att sprida islam, våld och hot bakom lås och bom.

Mördarjihadisterna Hassan al-Mandlawi och Al Amin Sultan.

Al Amin Sultan, 33 och Hassan Al-Mandlawi, 35, befann sig 2013 i Syrien där de bedrev ”jihad” mot landets president Bashar al-Assad – ett krig man fick stöd av från en Natoledd och västerländsk allians.

På plats halshögg man bland annat människor och filmade dåden. Sedan åkte främlingarna tillbaka till Göteborg och fortsatte leva sitt liv som att inget hänt – tills polisen hittade filmerna på en usb-sticka under en husrannsakan när man letade efter narkotika och vapen.

Sultan och Al-Mandlawi förnekade bestämt att det skulle vara dem på filmerna som ses halshugga ”otrogna”, men enligt både tingsrätten och hovrätten är det klarlagt att detta är ställt bortom allt rimligt tvivel och man dömde männen till livstids fängelse för terrorbrott.

Nu har Aftonbladet granskat de två terroristernas tillvaro på sina respektive fängelser. Sultan sitter på Kumla, men hålls på grund av flertalet bråk med medfångar och personal isolerad under långa perioder.

”Jag kommer göra kaos och flippa”
2015 ska Sultan på rastgården ha rekryterat andra fångar till islam, vilket Kriminalvården såg mycket allvarligt på och ledde till att han endast fick ta promenader ensam. Själv säger han sig ha ägnat sig åt ”böneutrop”, vilket personalen misstolkat som värvningar.

Under en kort tid satt han på Kumlaanstaltens säkerhetsavdelning Fenix, där han snabbt kom i konflikt med det så kallade Södertäljenätverkets ledare Bernard Khouri.

Khouri, som är kristen syrian – en minoritet som nästan utrotats i Mellanöstern efter sunnimuslimska jihadisters härjningar –  ska ha konfronterat Sultan och bett honom följa med till cellen där han skulle ”slita honom i stycken”. Kort därefter flyttades Sultan från Fenix.

— Haha. Skitsnack. Han har aldrig utmanat mig. Han har inte sagt så eller något som påminner om det. Det stämmer helt enkelt inte, har Sultan tidigare kommenterat uppgifterna.

— Vi hade olika intressen och olika åsikter, vilket ibland ledde till diskussioner, bekräftade han dock.

Sultan kom dock bättre överens med Original Gangsters så kallade Sverigepresident Geofrey Kitutu, som han senare kom att dela avdelning med.

— Vi klickade från första dagen. Han är som en broder från en annan moder. Vad han har för religion har ingen betydelse, har Sultan hälsat genom sin advokat Mia Sandros.

2017 ska vakter ha avbrutit Sultan när han höll på att sparka en annan fånge blodig. Han har också sagt att han kommer ”flippa” om han inte får som han vill, och att han skiter i konsekvenserna för sitt beteende eftersom han ska sitta inne så länge.

”Jag kommer göra kaos och flippa på avdelningen. Jag skiter isoleringen”, ska han ha sagt enligt en rapport från Kriminalvården.

Rullstolsburen våldsman
Trots att Sultans kamrat Hassan Al-Mandlawi sitter i rullstol efter en skada från Syrien har även han ställt till med oreda på sin anstalt.

Aftonbladet rapporterar om alltifrån ”mindre allvarliga om bråk i matsalen, till slagsmål med andra fångar och personal”. Han ska ha slagit andra fångar, hotat och varit våldsam mot personalen och skapat konflikter om sina bönetider.

Källor:
Terroristernas liv i fängelset: Slagsmål och värvningsförsök
Farligaste fångarnas liv i superfängelset


  • Publicerad:
    2019-03-18 10:00