MÅNGKULTUREN. ”Återvändare” från IS och andra jihadistgrupper i Syrien har fortsatt begå grova brott i Sverige, som mord, våldsbrott och utpressning. 

Mubashir Qadar, 31 år, Örebro.

Enligt en granskning som Expressen och Dokus har gjort fortsätter många av de IS-terrorister som återvänder att begå mycket grova brott på svensk mark – mord, våldsbrott, utpressning, bedrägerier och penningtvättsbrott.

Ett talande exempel är rasfrämlingen Mubashir Qadar, 31 år, som bor i Örebro. Han reste till Syrien september 2013 för att ansluta till en jihadistgrupp. Året därpå blev han skadad och återvände till Sverige. Qadar dömdes 2015 för att ha misshandlat en anhörig.

Nu står Qadar åtalad för ett brutalt mord förra året i Örebrostadsdelen Vivalla. Han medger att han huggit en sax flera gånger i huvudet på den mördade mannen, men säger att han inte ville döda utan oskadliggöra honom innan polisen skulle komma.

Vid mordet i Vivalla deltog flera andra före detta IS-terrorister, bland annat Meysam Gejeri, en 31-årig man boende i Örebro, som gång på gång sparkade det döende offret i huvudet, innan han stoppades av polis.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp vid Försvarshögskolan säger att det är anmärkningsvärt många av individerna som återvänt från Syrien som har begått allvarliga brott.

— Den här kategorin av personer har en lägre våldströskel än normalt. Samtidigt är många av dem fortfarande inne i den småkriminalitet som de höll på med redan innan de reste till Syrien, säger han.

Magnus Ranstorp efterlyser ett avhopparprogram för ”återvändande” IS-mördare:

— Det är bara att bygga på det program som tas fram för kriminella gäng. Det är samma typ av insatser, säger han.

Ranstorp syftar bland annat på det program som polisen i Malmö använder, som bygger på att ”prata med de kriminella och berätta för dem att man är bekymrad” och att den verksamhet de sysslar med är farlig.

Källa:
De fortsätter att begå brott på svensk mark


  • Publicerad:
    2019-03-12 12:00