INRIKES. Under natten till tisdagen började moskén i invandrartäta Vivalla i Örebro att brinna. Den södra delen av byggnaden är helt nedbrunnen. Händelsen rubriceras som grov mordbrand.

Det var under natten till tisdagen som polis och räddningstjänst fick in ett larm om att det brann i moskén i den mångkulturella orten Vivalla i Örebro. Enligt uppgifter ska man ha sett en mörkklädd person i byggnaden strax innan det började brinna.

— Moskén brinner för fullt. Just nu vet jag inte så mycket mer, det var inte så länge sedan larmet kom, säger Ulf Jacobsen, inre befäl vid Nerikes brandkår.

Under tisdagsmorgonen stod det klart att den södra delen av byggnaden är helt nedbrunnen, en mellandel är skadad och att den norra delen är relativt intakt.

— Jag skulle tro att vi får hålla på med släckningsarbetet en bra bit in på tisdagen, däremot finns det ingen spridningsrisk utanför moskéområdet i nuläget, säger Jacobsen.

Händelsen rubriceras i nuläget som grov mordbrand men än så länge har ingen brottsplatsundersökning genomförts.

— Men det lär dröja innan vi kan göra några brottsplatsutredning, det vi gör nu under natten är att säkra området så att räddningstjänsten kan arbeta med släckningsarbetet, säger polismannen Kenneth Johannesson.

Polisen kommer att hålla en presskonferens under förmiddagen.

Uppdatering: En man född 1997 har gripits och anhållits misstänkt för branden. Enligt uppgifter ska det inte ligga något politisk eller religiös motiv bakom brottet.

— Vi har en person anhållen som har varit anhållen i sin frånvaro och som greps nu på morgonen, klockan 09.10 här i Örebro. Det är en man född 1997 som nu är anhållen misstänkt för mordbrand, säger Bo Andersson, polisområdeschef i Örebro. Han fortsätter:

— I nuläget ser vi inte några politiska eller religiösa motiv till det här brottet, och polisen avstår från alla spekulationer om motivbilder.

Källa:
Södra delen av moskén i Vivalla har brunnit ner – polisen: ”Grov mordbrand”
En anhållen för mordbrand i moské


  • Publicerad:
    2017-09-26 10:50