TERRORISM. Alexander Bortnikov, chef för Rysslands säkerhetstjänst (FSB), säger att så många som 1500 IS-terrorister har tagit sig till Europa.

Det var under torsdagen som Alexander Bortnikov, chef för Rysslands säkerhetstjänst (FSB), talade på en konferens om internationell terrorism. Bland annat sa Bortnikov att runt 1500 IS-terrorister har tagit sig till Europa.

— Runt 1500 av 5000 terrorister har anlänt till Europeiska unionen från Mellanöstern, enligt experternas uppskattningar. Ett betydande antal av dem är beväpnade och har skickats av sina ledare till Europa för att fortsätta terrorattacker, sa han under konferensen.

Vidare sa Bortnikov att även om terrorgrupper som IS och Al-Qaida har lidit stora förluster i Irak och Syrien så utgör de fortfarande ett allvarligt hot.

Enligt Bortnikov så lyckas terroristerna fortsätta sin verksamhet på grund av en ”nätverksprincip”, som enligt honom beror på att terrorgrupperna består av sammankopplade och autonoma celler som sprider sig från Mellanöstern till Europa men även till afrikanska länder, särskilt Libyen, där IS fortfarande har ett fäste.

Källa:
Nearly 1,500 foreign militants arrive in Europe from Middle East — FSB chief


  • Publicerad:
    2019-04-18 23:35