TERRORHOTET. Säkerhetspolisen har upprättat en lista över 41 svenska kommuner som kan tvingas, eller redan nu tvingas, hantera återvändande IS-terrorister.

”IS-resenärer” – snart i din kommun.

Nyligen bjöd Center mot våldsbejakande extremism (CVE) in 41 av Sveriges 290 kommuner till en kunskapsdag rörande så kallade ”IS-återvändare”. Syftet var att ”ge stöd till de kommuner som har eller eventuellt kan komma att ta emot återvändande barn och vuxna från områden som tidigare har kontrollerats av Islamiska staten”.

— Vi har fått informationen från Säpo. Antingen handlar det om personer som finns på plats i Syrien och kan vara på väg hem, eller så har de redan kommit hem, säger Anders Kretz, senior rådgivare på CVE.

Karl Melin, presschef på Säpo, bekräftar att man delar information med CVE:

— I första hand går informationen via Polismyndigheten. Sedan är det riktigt att vi delar en övergripande lägesbild med bland andra Centrum mot våldsbejakande extremism.

Melin är dock snabb att påpeka att uppgifterna i listan snabbt kan bli inaktuella.

— De har lämnat från en kommun, sedan har vi inga exakta uppgifter om var, när och hur de eventuellt kommer återvända, säger han.

Sedan 2012 har omkring 300 personer rest från Sverige för att delta i det heliga terrorkriget med IS. Ungefär hälften av dessa har redan återvänt till Sverige. Enligt den statistiken kan alltså minst 150 terrorister till väntas dyka upp i svenska kommuner.

Här är listan över kommunerna som Säpo har pekat ut:

Arvika
Alvesta

Boden
Botkyrka
Borås
Emmaboda
Filipstad
Gävle
Göteborgs stad
Halmstad
Hallsberg
Huddinge
Järfälla
Jönköping
Karlskrona
Kristianstad
Knivsta
Kungsör
Landskrona
Lund
Lidingö
Lidköping
Linköping
Malmö
Mark
Nacka
Norrköping
Partille
Stockholm
Sundbyberg
Sandviken
Strömsund
Södertälje
Upplands Väsby
Umeå
Uddevalla
Vansbro
Växjö
Västerås
Åsele
Örebro

Källa:
Säpos lista: 41 kommuner som kan tvingas hantera IS-återvändare


  • Publicerad:
    2019-04-12 11:10