USA. Trump vill att EU ställer gripna är IS- terrorister i Syrien inför rätta. Om EU låter terroristerna göra vad de vill, kan de snart börja härja igen. Många terrorister ger nu upp kampen mot Syriens rättmätige regering och reser till Sverige.

Donald Trump uppmanar Tyskland, Frankrike, Storbritannien och andra europeiska ”allierade” att åtala 800 IS-terrorister som USA har gripit i Syrien.

Följden av att låta dem löpa kan resultera i att de kommer att släppas. Då har problemen med deras terrorverksamhet inte åtgärdats, varnar Trump.

De tillfångatagna IS-terroristerna bedöms ha haft siktet inställt på Europa. Därför anser Trump att de europeiska länderna ska hjälpa till.

”Det är dags för andra att öka ansträngningarna och göra jobbet som de är så kapabla att göra. Vi drar oss tillbaka efter att kalifatet till 100 procent besegrats”, skriver Trump på Twitter.

De sista IS-styrkorna kring byn Baghouz, vid gränsen mellan Syrien och Irak, har gett upp, meddelar SOHR, ett syriskt människorättsobservatorium. Kvar finns bara några få terrorister som gömmer sig, hävdar de.

IS-terrorister åker ”hem” till Sverige
På lördagen skrev Kassem Hamadé som är korrespondent för Mellanöstern åt den judiska tidningen Expressen en krönika om stukade IS-terrorister som nu åker ”hem” till Sverige.

I fredags fick Hamadé ett SMS från en IS-terrorist i Syrien som han uppenbarligen har personlig kontakt med:

Situationen är katastrofal. Vi är omringade från alla håll. Jag vill ta mig ut härifrån men kan inte. Jag lär slåss tills jag dör.

Idén med en IS-”arme” lockade många rasfrämlingar i Sverige att börja med terrorism. Men snart, skriver Hamadé ”har de sista bitarna fallit och samtliga medlemmar söker vägar till nya områden”, eller tillbaka till sina ”hemländer”.

Hamadé har hört många människor säga: ”Låt de stanna kvar där de är” och att ”de inte hör hemma i Sverige” men anser att det är Sveriges ansvar att ta hand om terroristerna:

Vare sig vi vill eller inte är många av dessa män och kvinnor födda, eller uppväxta, i Sverige. Nu gäller det att möta problematiken med stort ansvar.

Kassem Hamadé noterar att det enda skälet till att IS förlorar är att de inte har folkligt stöd:

Det är inte USA:s intensiva flygattacker, inte kurdernas tappra strider och inte heller den syriska arméns storskaliga offensiver som gör att IS nu förlorar. Det är saknaden av lokalt stöd.

Men ännu är IS inte besegrat, understryker Hamadé.

År 2011 skrev Hamadé i samma tidning en snyftartikel om en stackars terrorist, Usama Kassir, som i USA dömdes till livstids fängelse för terroristplaner.

Kassirs bror vädjade till myndigheterna att Usama skulle få avtjäna sitt straff i Sverige, inte minst för att hans barn ”saknade honom”.

Källor:
Trumps vädjan till Europa: Ta tillbaka 800 IS-krigare 
Åker hem till Sverige – sårade av IS fiasko


  • Publicerad:
    2019-02-17 12:45