KUNGÄLV. Miguel Odhner jämför nu Nordiska motståndsrörelsen med Islamiska Staten. ”Han är både lögnare och stendum”.

Kungälvs kommunalråd Miguel Odhner (S) har gått på några rejäla minor i sitt försök att begränsa grundlagsskyddade rättigheter för politiskt oliktänkande. Idag beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att grundlagen är viktigare än Odhners personliga åsikter.

När polisen först beslutade om att hålla på grundlagen och låta Nordiska motståndsrörelsen, som är ett valbart och lagligt parti, att tala till presumtiva väljare, började Odhner driva en process där han överklagade beslutet till flera instanser. Först fick han nej i Förvaltningsrätten, sedan av Kammarrätten som gav ett särskilt tydligt svar att ”det går inte att begränsa grundlagsskyddade rättigheter som Kungälvs kommun vill”.

När Kammarrätten inte ville döma till Odhners favör började Odhner prata om ”polisstat”. Odhner vill själv att politikerna ska bedöma om oppositionen ska få ha rätt till mötesfrihet eller inte. Men inte heller Högsta förvaltningsdomstolen lyssnade på Odhners klagosång och idag tog man beslutet att inte medge prövningstillstånd.

”Hade lika gärna kunnat vara IS”

Till GT jämför Odhner nu Nordiska motståndsrörelsen med IS.

– Det här är beviset för att det behövs en ny ordningslag. Något är galet när en nazistisk kamporganisation som NMR kan ha allmänna sammankomster, trots att polisen inte klarat säkerheten när det gäller Visby och Göteborg. Det kunde lika gärna ha varit IS som ansökt, säger Miguel Odhner till GT.

Odhner säger vidare till GT att hans egna känslor om saker och ting borde ha företräde framför vad som i verkligheten sker eller inte sker.

— Jag känner mig inte trygg, även om det inte har hänt något så gör jag inte det, säger han.

Nordfront har pratat med Fredrik Vejdeland som precis kommer från ett kommunfullmäktigemöte där Miguel Odhner och de andra politikerna satt.

Vad säger du om Odhners utspel?

— Miguel Odhner är en lögnare och det vet han själv om. Hade vi varit som IS så hade vi suttit med bombbälten på åhörarplats, eller så hade politikerna i vart fall befarat att vi gjorde det. Nu satt jag och Simon Engelin där helt lugnt, utan polisiär närvaro och utan att politikerna tog någon större notis av det. De borde väl vara lite mer rädda om sina liv om vi nu är som IS och så nära dem?

Utpekade IS-terroristen Fredrik Vejdeland diskuterar med gymnasietjejer med motsatta åsikter.

Tror du att det är en bra taktik att utmåla Nordiska motståndsrörelsen som IS?

— Det är oerhört otaktiskt av Odhner att prata om IS när vi nu möter folk – sympatisörer som meningsmotståndare – varje dag utan att en enda våldsincident har inträffat. Det är lika otaktiskt att fortsätta mot Högsta förvaltningsdomstolen när Kammarrätten gett ett så tydligt nej till hans försök att avskaffa grundlagsskyddade rättigheter. Han har bara hjälpt oss och framstår samtidigt som både lögnare och stendum, något som han i och för sig också är.

Vad säger du om Odhners bekämpande av grundlagen?

— Det är bra att Odhner är misslyckad, men tråkigt att han vill avskaffa grundlagen. Dessa rättigheter kom ursprungligen till för att förhindra maktmissbruk från den rådande makten, att medborgare som inte håller med makten också kan få göra sin röst hörd. Idag, när Odhner själv sitter vid makten, vill han själv avskaffa dessa grundlagsskyddade rättigheter, och det i demokratins namn. Han är en hycklare av rang, säger Vejdeland.

Kom det fram något annat intressant under fullmäktigemötet?

— Ja. Bland annat så har man låtit en motion om stöd för personer med psykisk funktionsnedsättning legat i långbänk sedan 2015. Med andra ord har man på grund av inkompetens inte hjälpt dessa personer trots att man kommit överens om det. Det är rent bedrövligt, säger Vejdeland och fortsätter.

— Lite senare under mötet framkom dessutom att en annan motion, gällande projektering av en bro vid Kornhall, inte heller hade behandlats på grund av Odhner. Den motionen lades så tidigt som 2010, så man har alltså inte gjort något åt detta på två mandatperioder. Nu utlovade man ”nya tag”, men av vad jag såg idag verkar inkompetensen vara lika stor som korruptionen bland Kungälvspolitikerna. I synnerhet från just Odhner.

Källa:
Kommunens bakslag i kampen mot NMR


  • Publicerad:
    2018-09-06 19:31