KUNGÄLV. Tidigare under dagen hade Miguel Odhner (S) ett möte med partikollegan Morgan Johansson. Mötet handlade om Nordiska motståndsrörelsen och om att införa förbud på grund av politisk åskådning.

Morgan Johansson förstår inte hur grundlagen fungerar, menar jurdiska experter

Kungälvs kommunalråd Miguel Odhner har varit drivande i Kungälvspolitikernas försök att hindra Nordiska motståndsrörelsen, ett registrerat och lagligt parti, att tala fritt till presumtiva väljare. Odhner har dock inte lyckats med att omkullkasta grundlagen utan har fått nej av både Förvaltningsrätten och Kammarrätten.

LÄS MER: Kammarrätten: ”Det går inte att begränsa den grundlagsskyddade mötesfriheten som Kungälvs kommun vill”

Efter att ha misslyckats med att förbjuda politiskt oliktänkande i Kungälv har Odhner nu istället vänt sig till Morgan Johansson, som i ett tidigare utspel lovat att han kommer att försöka förbjuda Nordiska motståndsrörelsen som organisation. Inrikes- och justitieminister Johansson besökte Kungälv under dagen för att prata om ett sådant förbud och samtidigt försöka ingjuta hopp i Odhner.

LÄS MER: Regeringen: Vi kan och ska förbjuda rasistiska organisationer

Med på mötet var Kungälvs-Postens chefredaktör Katarina Berg som intervjuade de båda socialdemokraterna. Odhner berättar för Kungälvs-Posten att det för honom känns ”fel” att Nordiska motståndsrörelsen har rätt att bedriva valkampanj precis som alla andra valbara partier i Kungälv. Kungälvs-Posten citerar Odhner:

”– För oss känns den här situationen konstig. Det känns fel och inte tryggt, säger Odhner och syftar på att nazistiska NMR helt lagenligt står och kampanjar på gator och torg.”

Även Kungälvs-Postens Katarina Berg tycks hoppas på ett förbud och menar att det räcker med att ”folk är uppenbart oroliga och känner stor olust här i Kungälv under valkampanjen”. Katarina Berg har genom en rad lögnaktiga hetsartiklar mot Nordiska motståndsrörelsen varit drivande i att just försöka skapa den oro som hon nu hoppas ska kunna motivera ett förbud.

LÄS MER: Kungälvs-Posten och ”extremistpaketet”

Morgan Johansson tar sedan vid och kallar Nordiska motståndsrörelsen för ”en avskyvärd våldssekt” och medger att han under sin tid som justitieminister gett polisen och säkerhetspolisen i uppdrag att ”punktmarkera” organisationen eftersom den skulle vara ”våldsbejakande”, vilket även om det skulle stämma inte är något brott i sig.

Johansson har en vana av att stämpla oppositionella grupper som sekter och har tidigare bland annat beskrivit facebookgruppen Stå upp för Sverige som en “bisarr hatarsekt”.

Johansson vill inte kommentera Odhners misslyckade försök att hindra Nordiska motståndsrörelsens grundlagsskyddade rättigheter och säger att han vill ”inte föregripa domstolsprocessen”. Däremot återupprepar han sitt hot om att begränsa föreningsfriheten genom att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen på politisk grund.

– Ja, det kan man säga. Jag lyfte den diskussionen redan i somras, att använda oss av det utrymmet som finns i regeringsformen där det finns möjlighet att förbjuda rasistiska och nazistiska organisationer som ägnar sig åt att förfölja vissa folkgrupper. Det kan man göra i vanlig lag, det behöver man inte ändra grundlagen för att göra och det tror jag är en väg som vi bör gå. Jag tror också vi kan hitta en gemensam position där över blockgränserna för att genomföra detta.

Att Nordiska motståndsrörelsen skulle förfölja folkgrupper är naturligtvis inte sant och juridiska experter och kritiker till Morgan Johanssons förbudsiver menar att grundlagen hindrar regeringen att förbjuda organisationer som makteliten själva inte tycker om.

LÄS MER: Statsvetare kritiserar förbudsförslaget – menar att regeringen inte förstår grundlagen

En av dem, statsvetaren Anders Sannerstedt, menar bland annat att Morgan Johansson tagit sig vatten över huvudet i denna fråga precis som Odhner i sitt försök att avskaffa mötesfriheten. Sannerstedt har uttalat att justitieministern trots sitt ämbete inte alls förstår hur grundlagen fungerar.

Sannerstedt skriver bland annat att ”en begränsning av föreningsfriheten får inte göras enbart på grund av politisk åskådning, inte ens om det är fråga om en antidemokratisk eller våldsbejakande ideologi”, enligt § 21 i Regeringsformen.

Källa:
Justitieministern öppnar dörren för NMR-förbud


  • Publicerad:
    2018-09-03 22:36