KUNGÄLV. Först var det ”demokratiminister” Alice Bah Kuhnke, nu ska även inrikes- och justitieminister Morgan Johansson försöka stoppa Nordiska motståndsrörelsen i Kungälv. Regeringen har panik, säger Motståndsrörelsens förstanamn i kommunen.

Regeringsrepresentanter och andra toppolitiker har de senaste veckorna kommit till Kungälv för att försöka hindra Nordiska motståndsrörelsens framfart och sprida rädsla bland befolkningen.

Först ut var kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Hon och en liten skara anhängare på femton personer höll en motdemonstration när Nordiska motståndsrörelsen den 18 augusti höll ett torgmöte för ca 200 personer. I en kommentar till Aftonbladet menade ministern att de som inte delar hennes ”demokratiska” världssyn är ”sjuka” och ”människovidriga”.

Under fredagen var Moderaternas gruppledare och förre migrationsminister Tobias Billström på plats i Kungälv för att tala med partikollegor och Kungälvs kommundirektör Haleh Lindqvist.

– Med tanke på NMR:s närvaro här var det givet för mig att komma till Kungälv, kommenterar Billström och tillägger att Moderaterna vill förbjuda politiska rörelser som Nordiska motståndsrörelsen:

— NMR är en nazistisk organisation och en sådan ska inte sitta i någon folkvald församling i vårt land, säger Billström till Kungälvs-Posten.

I samma artikel framgår att justitie- och inrikesminister Morgan Johansson kommer till Kungälv på måndag tack vare att Nordiska motståndsrörelsen kandiderar i kommunen. Han kommer på direkt begäran av kommunalrådet och partikollegan Miguel Odhner (S), som i sin tur gjort allt han kan för att försöka förhindra att Nordiska motståndsrörelsen talar till presumtiva väljare i Kungälv.

Fredrik Vejdeland som är Nordiska motståndsrörelsens förstanamn i Kungälv anser att regeringen och politikerna i Kungälv tar mycket stora risker när de så öppet utmanar den demokrati de påstår sig värna om.

— Vår blotta närvaro i Kungälv har provocerat dem till den grad att de visar sina rätta ansikten, regeringen har panik och agerar på ett sätt som bara gynnar vår verksamhet ännu mer, menar Vejdeland.

Vejdeland påpekar att Nordiska motståndsrörelsens verksamhet gått mycket lugnt till och att det är just det som oroar regeringen.

— Vi är nu ute på Kungälvs gator minst åtta timmar varje dag och sprider i lugn och ro vårt budskap till vanliga Kungälvsbor. Jag tror att politikerna helt enkelt provoceras av att en verklig opposition faktiskt når ut till Kungälvsborna och att de samtidigt förstår att vi har tillräckligt stort stöd för att kunna komma in i kommunfullmäktige, säger Vejdeland.

— Jag är övertygad om att Morgan Johansson gärna hade sett ordningsstörare i form av extremvänstern, invandrare eller till och med polisen, men när något sådant inte finns så måste han själv avbryta sin valkampanj för att ta sig till Kungälv. Syftet med hans visit är uppenbarligen att försöka sprida rädsla bland kommuninvånarna inför oss samt försöka ingjuta hopp i de egna leden. De senare verkar behöva det.


  • Publicerad:
    2018-09-01 00:58