INRIKES. En man från Göteborgsområdet som ifjol dömdes till femton års fängelse i Grekland, bland annat för att vara en IS-medlem, är återigen släppt på fri fot. Han ska nu ha återvänt till Sverige.

Två män, en i 30-årsåldern samt en 22-åring, från Göteborgsområdet greps år 2016 i Grekland på gränsen mot Turkiet. Vid gripandet ska polisen ha hittat diverse krigsmaterial.

Polisen misstänkte därför att männen var på väg till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten (IS) och 2017 dömdes männen, mot sitt nekande, till 15 års fängelse vardera.

Trots den långa fängelsedomen, är 22-åringen på fri fot och ska enligt P4 Göteborg idag befinna sig hos sin familj i Sverige. Utrikesdepartementet (UD) ska vidare ha bekräftat uppgifterna, men inte velat gå in på varför han nu är frisläppt.

— Vi har ingen information om det och i och med att han är frisläppt är han inte längre ett konsulärt ärende för Utrikesförvaltningen, säger Rasmus Eljanskog, kommunikatör på UD.

Båda männen överklagade sina domar tidigare i år, och fick sina straff sänkta till sju år och tre månader respektive nio år. Varför 22-åringen, som borde ha många år kvar på sin dom, släppts är dock ännu oklart.

30-åringen är för tillfället fortfarande vara kvar i grekiskt fängelse, men enligt P4 Göteborg ska nu även han vara på väg att släppas på fri fot.

Källa:
Dömdes för medlemskap i IS – släppt på fri fot


  • Publicerad:
    2018-08-27 19:45