INRIKES. Islamiska staten i Strömsund kan ha förlorat en viktig finansiär av sin terrorismverksamhet. Detta sedan en fjärde misstänkt terrorist anhållits för terrorbrott.

Ytterligare en person har anhållits misstänkt för terroristbrott i samröre med de terrorister som har en terrorbas i Strömsund. Det skriver SÄPO i ett pressmeddelande. Sedan tidigare sitter tre män häktade för förberedelse till terroristbrott i Stockholm och Strömsund.

”Under de veckor som utredningen pågått har en rad olika utredningsåtgärder vidtagits. Det är bland annat dessa som har lett fram till anhållandet som gjordes på måndagsmorgonen”, skriver SÄPO.

Den person som nu anhållits är misstänkt för att ha finansierat de häktade personernas terrorism. Gripandet skedde i enlighet med lagen om straff för finansiering av särskilt allvarlig brottslighet.

Av tre män som tidigare häktats är två av männen från Uzbekistan och den tredje är från Kirgizistan. Vilket inte säger något bestämt om deras etnicitet, eftersom båda länderna är mångkulturella. Minst en av de tre misstänkta terroristerna har haft kontakt med Rakhmat Akilov som greps för terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm.

Den svenska regimen har en lång historia av att stödja islamister i Uzbekistan som är misstänkta för terrorism. Bland annat hävdade den statliga regimmedia SVT att ”ryssarna får skylla sig själva” när de drabbas av svenskstödd islamisk terrorism. Detta i samband med ett terrordåd mot tunnelbanan i St Petersburg som dödade 14 människor och skadade ett 50-tal.

Den svenska polisen misstänker att Rakhmat Akilov var i kontakt med de islamistiska terroristerna i Ryssland samma dag som de utförde terrordådet i Sankt Petersburg. Akilov misstänks för att ha utfört terrordådet i Stockholm bara fyra dagar efter det i St Petersburg.

Mycket tyder alltså på starka kopplingar mellan den svensk-stödda anti-ryska terrorismen, terrordådet i Stockholm, och den misstänkta terrorismen i Strömsund.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-05-29 09:00