INRIKES. Idag inleds rättegången vid Solna tingsrätt mot de sex centralasiatiska män som misstänks för terrorbrott. Tre av dem misstänks ha planerat ett omfattande terrordåd och tillsammans med de övriga tre skickat pengar till jihadister som krigar åt IS i Syrien.

Fyra av de sex terroråtalade. Från vänster: David Idrisson, tidigare Farkhod Tashmukhamedov Ghulamovich (721129-8737), Bakhtiyor Umarov (880765-5793), Atabek Abdullaev, (19791174-9096) , Akromjon Ergashev (19840310-1156). Dessutom åtalas Shoahmad Shorasul Ugli Mahmudov (19940727-8036) och Gulom Tadjiev (19791210-6130). Foto: Polisen. Klicka för större bild.

Nordfront har tidigare skrivit om det omfattande terroråtal mot fem uzbeker och en kirgizer som efter en omfattande utredning kom att misstänkas för planering av ett terrordåd och finansiering av terrororganisationen Islamiska staten.

Fem av de sex sitter häktade och tre av dessa häktades redan i maj efter tillslag mot fastigheter i jämtländska Strömsund och Akalla i Stockholm.

Tre av männen har införskaffat en stor mängd farliga kemikalier, bland annat från ett konkursbo i Skellefteå, som man enligt åklagaren haft för avsikt att använda i ett terrordåd. På sociala medier har även en av de misstänkta publicerat bilder på folktäta platser i centrala Stockholm – vilket han i förhör har hävdat varit helt oskyldigt men som åklagaren menar har varit en kommunikation till de övriga om möjliga attentatsplatser.

I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att ”om terroristbrottet hade fullbordats hade det allvarligt kunnat skada Sverige”.

Samtliga misstänks dessutom för att ha gjort diverse pengatransaktioner från Sverige till jihadister i Syrien. I chattkonversationer som Säpo lyckats få fram ur de misstänktas troligtvis krypterade Iphones framgår det att mottagarna av pengarna har varit landsmän som stridit för Islamiska staten i Syrien.

Nordfront har tidigare skrivit om hur Säpo använts sig av israelisk teknik för att bryta igenom telefonernas kryptering – något som exempelvis FBI tidigare inte har lyckats göra på egen hand.

Stor mängd teknisk bevisning
Enigt chefsåklagare Per Lindqvist och de anonyma agenterna på Säpo som lett förundersökningen visar den stora mängden bevis att ett eller flera omfattande terrordåd ska ha planerats i Stockholm.

Från de misstänkta har Säkerhetspolisen lyckats säkra 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid och 100 kilo kaliumhydroxid och omkring 100 liter svavelsyra som inhandlats från konkursboet i Skellefteå, utrustning i form av två stridsselar, fyra kommunikationsradioapparater, två bajonetter, fyra par stridshandskar och en gasmask, bilder på Stockholms centralstation och köpcentret Mall of Scandinavia som åklagaren anser att är rekognoseringsbilder inför ett möjligt attentat.

⁠Dessutom har man alltså lyckats tömma de misstänktas telefoner och hittat chattkonversationer – bland annat från den krypterade applikationen Telegram – där åklagaren menar att man tillsammans med jihadister i Syrien har planerat terrordåd med kodord som ”bröllop” (terrordåd) och ”dekorera bilen” (utrusta en bil med sprängladdning), samt en stor mängd IS-propaganda och filmer som visar avrättningar av människor som hamnat i Islamiska statens våld.

LÄS MER: Säpo använde israelisk hårdvara för att knäcka terrormisstänktas telefoner

Enligt Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) kan kemikalierna som införskaffats användas för att tillverka sprängladdningar kapabla kapabla att döda och skada hundratals personer.

Men trots det stora mängden bevis är inte den så kallade terrorexperten Magnus Ranstorp övertygad om att det räcker hela vägen.

— När det gäller terrorfinansieringsdelen finns det ganska goda belägg. Det kan man leda i bevis och där tror jag att det finns en god möjlighet att leda det ända in i mål. Men med den andra delen som handlar om att kunna visa att det faktiskt skett en förberedelse för ett terrorbrott kan man kanske ha lite invändningar mot bevisningen. Där är det oklart om det kommer att räcka hela vägen, säger Ranstorp till Aftonbladet.

Han menar att männen aldrig hann komma i närheten av att verkligen börja sätta planerna i verket när Säpo gjorde tillslag, varför det kan bli svårt att utesluta att kemikalierna skulle användas till något helt annat.

De kemikalier som de misstänkta samlat på sig kom man också över av något som nästan framstår som en slump. I förhör har försäljaren av konkursboet sagt att mannen som åkte till Skellefteå för att handla av honom egentligen var ute efter endast målarfärg, men att han ”tvingades” köpa alltihop.

En del av kemikalierna ska man också ha försökt sälja till Strömsunds kommun.

Rättegången väntas pågå i tio dagar. Samtliga åtalade nekar till brott.

Källor:
Förundersökningsprotokoll 2018-12-27: Åklnr AM-54222-18
Solna tingsrätt B 3678-18 Aktbilaga 401
Terrorrättegången inleds: ”Hade kunnat skapa stor skada”


  • Publicerad:
    2019-01-07 11:14