Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Två terrormisstänkta uzbeker släpps ur häktet

Av Redaktionen, 2019-03-05
redaktionen@nordfront.se

INRIKES. Två av de sex terrormisstänkta med ursprung i Centralasien har släppts ur häktet inför domen i målet som kommer på fredag. De två släppta misstänks för förberedelse till terrorbrott genom att samla på sig en stor mängd farliga kemikalier.

Det var den sjunde januari som rättegången inleddes mot sex män från Centralasien som misstänks för förberedelse till terrorbrott och brott mot finansieringslagen. Av de sex personerna har fem suttit häktade, men inför domen på fredag har två av dem släppts på fri fot.

Enligt Solna tingsrätt rör det sig om de två av de tre män som misstänks för förberedelse till terrorbrott efter att ha köpt upp 560 kilo kalciumhypoklorit, fem liter väteperoxid och 100 kilo kaliumhydroxid och omkring 100 liter svavelsyra från ett konkursbo i Skellefteå.

Många har bedömt att bevisningen mot dessa män har varit tunn, då konkursförvaltaren har medgett i förhör att männen egentligen endast ville inhandla målarfärg och att de i praktiken tvingades på kemikalierna på köpet. Dessutom är det belagt att de misstänkta försökt att bli av med kemikalierna genom att sälja dem till Strömsunds kommun.

LÄS MER: Rättegång mot terroråtalade främlingar inleds: ”Hade allvarligt kunnat skada Sverige”

Att man släpps ur häktet inför domen brukar vara ett tecken på att man kommer att frikännas. Advokat Kristofer Stahre, som företräder en av de nu släppta männen, har genom hela processen med bestämdhet hävdat sin klients oskuld.

— I mål av den här digniteten är det ovanligt att hävda att klienten är oskyldig. Men det är precis vad jag gör, har han tidigare sagt till TT.

David Idrisson, som pekats ut som huvudmannen i målet, kvarstår dock i häktet även om också han misstänks för samma förberedelsebrott. I Idrissons telefon hittade Säpo bevis på täta kontakter och kryptiska meddelanden mellan honom och andra uzbeker som då var på plats och stred i Syrien under terrorgruppen Islamiska statens flagg.

Idrissons advokat Thomas Olsson tror dock att även hans klient kommer att frikännas i slutändan.

— Jag har väldigt svårt att föreställa mig att man kommer fram till någonting annat än att han ska frikännas, säger han till TT.

Nordfront har också tidigare skrivit om hur Säpo använt sig av israelisk teknik för att bryta igenom krypteringen på de misstänktas telefoner – något som exempelvis FBI tidigare inte har lyckats göra på egen hand.

Källor:
Terroråtalade släpps ur häktet
Terroriståtalet i Solna tingsrätt: beslut i häktningsfrågan och information om pressmöte m.m.


  • Publicerad:
    2019-03-05 12:20