INRIKES. I veckan kommer åtalet mot vad Säkerhetspolisen menar är Norrlands första islamiska terrorbrott.

I slutet av veckan kommer åklagaren att lämna in åtalet gällande det terrorbrott som är relaterat till de fem misstänkta islamistiska terroristerna som har kopplingar till Strömsund och IS-terroristen Rakhmat Akilov. Misstankarna gäller förberedelse till terroristbrott samt terrorfinansiering

Det var i april i år som Nationella insatsstyrkan slog till mot flera uzbekiska fastigheter i Strömsund. Bland annat hittades ett antal tunnor med innehåll som kan kopplas till bombtillverkning. Förutom mot den misstänkta uzbekiska terrorbasen i Strömsund slog Säkerhetspolisen även till mot fastigheter i Stockholm.

Islamisterna i Strömsund har fått ett massivt stöd från Strömsunds kommun och poliskår. Bland annat har islamisternas ledare fått undervisa icke-muslimska elever på skolan under sharia-former. Fallet är typiskt för Strömsunds-vänsterns inställning till våldsbejakande extremism.

Islamistledaren var tidigare efterlyst av Interpol för terrorbrott, och sköts 2012 ned utanför sitt hem av en man som enligt åklagaren är uzbekisk agent från en antiterror-enhet. Enligt etablissemanget i Strömsund var dock den terroranklagade islamistledaren helt oskyldig, och sköts ned på grund av islamofobi. Att islamister spränger bomber och mördar människor i Uzbekistan förklaras också med att post-sovjetiska stater är så islamofobiska.

Säkerhetspolisen har länge misstänkt att islamistiska uzbeker använder Sverige som bas för att finansiera terrorism i andra länder, som Sveriges regering ser som fiender. Och det är sannolikt i detta syfte många islamister har fått en fristad i Sverige. Men samtidigt har det inte ansetts troligt att någon av Sveriges många terrorkopplade islamistledare skulle vända sig mot den hand som föder dem, och den nu aktuella terrorcellen kan ha agerat spontant utan order från högre ort.

Ursprungligen publicerat på Fjällsjö Nyheter.


  • Publicerad:
    2018-12-28 11:00