INRIKES. Sverige borde internera alla ”hemvändande” IS-terrorister och jihadister i Guantanamo-liknande baser för att utreda vilka som kan åtalas och vilka som utgör säkerhetshot, skriver debattören Ronie Berggren.

Camp Delta, Guantanamo, Kuba.

I en debattartikel på SVT Opinion skriver Ronie Berggren, som driver podcasten Amerikanska nyhetsanalyser, att Sverige måste internera sina egna jihadister, både de som redan har kommit hit och de som är på väg.

Berggren framhåller om att omkring 300 svenska islamister har rest ner till Mellanöstern för att strida för Islamiska staten och skriver: ”De har rest från ett Sverige, där naiva, blinda och döva politiker har tillåtit islamismen att frodas fritt, och sedan sprida död och hat i världen”.

En av de blinda och döva politiker Berggren syftar på är Stefan Löfven. När främlingar som var bosatta i Sverige 2014 började resa ner för att ansluta sig till Islamiska statens kalifat 2014 chockades statsministern och medgav:

”Sverige har varit naiva … det har varit svårt för oss att acceptera att det i vårt öppna samhälle finns människor, svenska medborgare, som sympatiserar med mördarna i ISIL.”

Efter att Islamiska staten nu anses besegrad i Syrien och Irak har USA:s president Donald Trump manat Europa att ta hand om ”sina egna” tillfångatagna jihadister. Om ingen tar ansvar för dem så riskerar de att släppas fria, twittrade Trump.

Berggren argumenterar för att Sverige nu bör göra det olagligt att ansluta sig till terrorrörelser som Al Qaida och IS, så att de som aktivt har anslutit sig till dessa rörelser kan frihetsberövas. Han menar att Sverige bör inrätta fångläger av Guantanamo-modell för dessa.

Syftet med interneringen ska enligt Berggren vara att möjliggöra att utredningar kan göras i lugn och ro. Därefter kan de som befinns oskyldiga släppas, de skyldiga till terrorbrott kan åtalas och de som bedöms som potentiella säkerhetshot fortsätta hållas inlåsta på obestämd tid.

Som Nordfront tidigare skrivit om utgör Guantanamolägret på Kuba ett nutida amerikanskt Gulag, där misstänkta låses in godtyckligt, där det förekommer tortyr och militära rättegångar utan insyn.

Källa:
”Därför behöver Sverige ett eget Guantanamo”


  • Publicerad:
    2019-02-21 10:40