UTRIKES. Rykten om att Usama bin Ladins son, Hamza bin Ladin, ska ha dödats har florerat under hela sommaren. I ett pressmeddelande hävdar nu Vita huset officiellt att bin Ladin oskadliggjordes ”i en amerikansk kontraterrorismoperation i Afghanistan-Pakistan-regionen”.

Usama bin Ladins son, Hamza bin Ladin. Foto: FBI.

Under lördagen bekräftar Vita huset i ett ”meddelande från presidenten” att Hamza bin Ladin, son till den tidigare al-Qaidaledaren Usama bin Ladin, har dödats. Tidigare i sommar har president Donald Trump talat om Hamza bin Ladin som om han vore död, men vägrat kommentera spekulationerna.

Vita huset skriver:

Hamza bin Ladin, den högt uppsatte al-Qaidamedlemmen och sonen till Usama bin Laden, dödades i en amerikansk kontraterrorismoperation i Afghanistan-Pakistan-regionen. Förlusten av Hamza bin Laden inte bara berövar al-Qaida av viktigt ledarskap och den symboliska kopplingen till hans far, utan underminerar även gruppens operationella aktiviteter. Hamza bin Laden var ansvarig för planering och hantering av diverse terrorgrupper.

Hamza bin Laden var en av Usama bin Ladens 25 barn, enligt uppgifter gift med med dottern till Mohammed Atta, en av araberna som påstås ha kapat ett av passagerarplanen som körde in World Trade Center, New York, den 11 september 2001. Han var Usama bin Ladins favoritson och och har av al-Qaidas ledare Ayman az-Zawahiri beskrivits som ett ”lejon”.

Källor:
Statement from the President
Trump: Usama bin Ladins son är död


  • Publicerad:
    2019-09-14 20:30