UTRIKES. Donald Trumps America First-politik verkar ha lagts åt sidan.

USA:s president Donald Trump sa i en intervju med den konservative antikrigsjournalisten Tucker Carlson att USA kommer att stanna i Afghanistan. Detta trots att Trump kampanjade på an America First-politik som syftade till att inte starta nya krig i utlandet och i stället fokusera på att dra hem några av de hundratusentals soldater som USA har stationerade runt om i världen.

— Jag hade gärna velat att bara dra oss ur. Problemet är att det verkar vara ett laboratorium för terrorister, jag kallar det ”Terroristernas Harvard, sa Trump.

Presidenten refererade även till den ökände krigspresidenten George W Bush som rättfärdigade invasionen av Afghanistan med att det var ”bättre att bekämpa dem där än här”.

Invasionen av Afghanistan ägde rum 2001 efter att Washington anklagat talibanerna – som då styrde landet och som idag bedriver väpnad kamp mot USA och den USA-allierade regimen i Kabul – för att gömma Usama bin Ladin som USA menade låg bakom 11 september-attackerna. I stället för att ge bevis på bin Ladins inblandning i terrorattackerna invaderade USA Afghanistan.

Hittills har över 2 500 amerikaner och hundratusentals afghaner dött som följd av kriget.

Källa:
Trump says he’ll leave ‘very strong intelligence’ in Afghanistan, invokes Bush rationale for war


  • Publicerad:
    2019-07-02 18:00