UTRIKES. Den amerikanska regimen har hela tiden vetat att kriget mot talibanerna i Afghanistan har varit en katastrof. Men de har kunnat undanhålla informationen från folket – fram tills nu.

Tidningen The Washington Post har med hjälp av lagen Freedom of Information Act begärt ut en tidigare nedtystad rapport om USA:s drygt 18 år långa krig i Afghanistan. Rapporten består av 2 000 sidor där flera högt uppsatta amerikanska tjänstemän och andra direkt involverade i kriget uttalar sig angående situationen i det centralasiatiska landet.

En person från Nationella säkerhetsrådet berättar hur de med hjälp av statistik försökte bevisa att kriget mot talibanerna gick bra:

— Det var omöjligt att få fram bra siffror. Vi försökte med antalet soldater som vi tränade upp, våldsnivåer, kontroll över territorium men inget av det målade en sanningsenlig bild… Det här pågick av två anledningar: att få de inblandade att se goda ut och att få det att se ut som att soldaterna och resurserna gjorde så pass stor nytta att Afghanistan skulle förfalla om vi drog oss tillbaka.

Löjtnanten Douglas Lute:

— Vi saknade till fullo en grundläggande förståelse för Afghanistan – vi visste inte vad vi höll på med.

USA:s insatser i Afghanistan ska ha kostat skattebetalarna i runda slängar 1 000 miljarder dollar, drygt 2 400 döda soldater samt över 20 000 skadade. Runt 40 000 civila afghaner ska dessutom ha dödats under kriget.

I dagsläget har USA återupptagit fredssamtalen med talibanerna, som länge krigat framgångsrikt mot den USA-stödda regimen i Kabul. Talibanerna vill att Nato-trupper helt ska lämna landet och att afghanerna själva ska sköta vilka som ska styra deras land.

Källor:
Why the ‘Afghanistan Papers’ Matter
Afghanistan papers reveal US public were misled about unwinnable war


  • Publicerad:
    2019-12-13 09:00