UTRIKES. Donald Trump säger att han avbryter fredssamtalen med talibanerna och antyder att han kommer att kriga i flera decennier till i Afghanistan.

USA:s president Donald Trump meddelade tidigare i dag på Twitter att han ämnar avsluta fredssamtalen med de pashtunsk-muslimska talibanerna.

Den attack som Trump talar om ägde rum tidigare under veckan då en bomb exploderade som tog livet av 12 personer, däribland en amerikansk soldat. Hittills har 16 amerikanska soldater dött i Afghanistan i år medan den totala siffran ligger på över 2 400 sedan kriget inleddes 2001.

Idag kontrollerar eller bestrider talibanerna över hälften av Afghanistans yta och bedriver framgångsrik gerillakrigföring främst mot den USA-vänliga marionettregimen i Kabul och dess styrkor.

I och med talibanernas framgångar på stridsfältet inleddes förra året fredssamtal parterna emellan. Enligt den amerikanske sidans förhandlare Zalmay Khalilzad var de olika sidorna nära en överenskommelse. Enligt källor med påstådd insyn ska grundidén ha varit att USA och dess koalition skulle lämna Afghanistan inom en viss tidsperiod medan talibanerna skulle förhindra att ”internationella terroristorganisationer” fick fotfäste i landet samt att de skulle inleda separata samtal med regimen i Kabul.

Något som Trump nu alltså verkar ha satt stopp för, åtminstone tillfälligt, trots presidentens vallöfte om att minska USA:s militära insatser utomlands.

Källor:
‘No power to negotiate’? Trump scraps Afghan talks after Taliban attack, hints at ‘decades’ more war
Minor Issues Remain on Timeline of US Troops Withdrawal at US-Taliban Talks – Source


  • Publicerad:
    2019-09-08 13:00