Hoppa till huvudinnehåll

Kopierat

03 Symbol/Flat/White/Swish_Symbol_White_SVG Created with Sketch.

Socialdemokratisk politiker döms för hets mot “folkgruppen” talibaner

Av Redaktionen, 2019-07-16
redaktionen@nordfront.se

UMEÅ. Hovrätten i Övre Norrland har nu beslutat att ”talibaner” är en folkgrupp som det är olagligt att hetsa mot.

”Flyktingboendet” på Pite Havsbad har de senaste åren varit omskrivet för omfattande skadegörelse, narkotika, bränder och sexuella ofredanden.

Det är socialdemokraten Tina Mukka från Pajala som under förra året skrev uttalanden på Facebook om ”jävla talibaner” gällande de personer som ska ha utsatt Pite Havsbad för omfattande skadegörelse. Pite Havsbads lokaler har de senaste åren använts som ett asylboende, något som varit mycket kontroversiellt bland vanliga Pitebor. Enligt SVT har havsbadet kostat staten minst en kvarts miljard kronor.

På Facebook beskrev Tina Mukka gärningsmännen som ”talibaner” och ”apor” och hon åtalades därför för att hon ska ha hetsat mot folkgrupp. Hon friades emellertid i Haparanda tingsrätt då rätten menade att apor och talibaner inte är folkgrupper.

Detta har nu Hovrätten i Övre Norrland ändrat på. Förutom att S-politikern döms till villkorlig dom och dagsböter 40 om 90 kronor, konstaterar hovrätten att extremistgruppen talibaner nu skall betraktas som en egen folkgrupp som har särskilt skydd i lagen. Hovrätten skriver:

Enligt hovrättens mening utgör talibaner en viss grupp i lagens mening och uttalandena kan inte förstås på annat sätt än att i vart fall denna grupp i hennes uttalanden benämnts som apor. Även med beaktande av situationen i dess helhet kan dessa delar av hennes uttryck vid en objektiv bedömning inte anses utgöra en saklig eller vederhäftig diskussion eller kritik av gruppen ifråga.

Källa:
Hovrätten i Övre Norrland: Målnr B 325-19


  • Publicerad:
    2019-07-16 16:20