UTRIKES. Minst 290 människor har dödats och ytterligare över 500 har skadats i attacker med självmordsbombare mot tre kyrkor och tre hotell i Sri Lanka på påskdagen. 

Skärmbild Instagram © jeevan_rajeevan.

Vid lunchtid, lokal tid, på påskdagen utfördes samordnade attacker av självmordsbombare mot tre katolska kyrkor och tre femstjärniga turisthotell i Sri Lanka i Sydasien. Hittills rapporteras 290 personer ha dödats, en siffra som riskerar att öka eftersom över 500 personer har skadats i dåden.

— Det är en av de största attackerna vi sett utanför de traditionella konfliktområdena sedan Paris 2015, säger terrorforskaren Hans Brun. Han beskriver attackerna som välorganiserade:

— Här tycks det ha varit flera förövare som på något sätt lyckats ta sig igenom det säkerhetsnät som finns i Sri Lanka och genomfört de här attackerna under en helg som myndigheterna vet är känslig runt om i världen, säger Brun till SVT.

Sri Lankas premiärminister Ranil Wickremesinghe skriver i ett twitterinlägg att han ”fördömer de fega attackerna mot vårt folk”. Samtidigt uppmanar han folket att inte sprida overifierade rapporter och spekulationer rörande vilka som utfört terroristattackerna.

I sociala medier cirkulerar mängder med bilder och  videoklipp som visar döda kroppar och totalförstörda kyrkor. Ingen grupp har ännu tagit på sig skulden för attackerna, men Hans Brun säger att han tycker att det pekar mot jihadister:

— Det vi har sett hittills pekar snarare åt … jihadistiska nätverk … med tanke på valet av måltavla som är katolska kyrkor och även hotellnäringen. Turism är viktigt för Sri Lanka.

Sri Lankas hälsominister Rajitha Senaratne tror att ett internationellt nätverk hjälp till att organisera terorattackerna.

— Det fanns ett internationellt nätverk som de här attackerna inte hade kunnat lyckas utan, säger Senaratna enligt nyhetsbyrån Reuters.

För en vecka sedan skickade Sri Lankas polischef ut en varning om att en självmordsattack mot kyrkor vara nära förestående. Informationen kom från en utländsk underrättelsetjänst.

Enligt AFP löd varningen: ”NTJ (National Thowheeth Jama’ath) planerar att utföra självmordsattacker mot prominenta kyrkor, samt indiska ambassaden i Colombo”. NTJ är en radikal muslimsk grupp i Sri Lanka.

Källor:
Around 160 killed, hundreds injured in 6 blasts at Sri Lankan hotels and churches on Easter Sunday
Explosioner under påskfirande i Sri Lanka – hundratals döda


  • Publicerad:
    2019-04-21 11:15