TERRORISM. Tre män beväpnade med kalasjnikovs slog till mot Atatürk Airport i Istanbul där de sprängde sig själva till döds. Dådet som skedde igår kväll krävde 41 dödsoffer och 239 personer uppges vara skadade.

turk

Atatürk Airport, Istanbul.

Atatürk-flygplatsen i Istanbul, som är Turkiets största flygplats, drabbades i går kväll strax före klockan 21 svensk tid av ett terrordåd när tre självmordsbombare beväpnade med kalasjnikovs slog till.

Innan terroristerna gick igenom röntgen- och säkerhetskontrollen ska de först ha börjat skjuta vilt omkring sig med sina kalasjnikovs innan de utlöste sina bombbälten. Med sig i döden tog de 41 människoliv, varav de flesta var turkiska medborgare. Ytterligare 239 personer uppges vara skadade.

— Det var en enorm explosion, extremt högljudd. Taket rasade in. Det är fruktansvärt inne i flygplatsen, du kan inte känna igen den, skadorna är så stora, säger vittnet Ali Tekin.

Enligt den turkiske premiärministern Binali Yildirim kan det vara terrororganisation IS som ligger bakom dådet. Uppgifterna har dock inte bekräftats officiellt.

Den svenske terrorforskaren Hans Brun tycker det är för tidigt att spekulera kring vem som kan tänkas ligga bakom dådet. Men säger samtidigt att det inte liknar PKK:s nuvarande beteendemönster, då de sällan ger sig på civila mål. Brun drar slutsatsen att det kan handla om IS, som just har förlorat al-Falluja i Irak, som vill göra sig påminda.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan fördömde terrordådet i starka ordalag som ”ett försök att underminera Turkiet genom att utgjuta oskyldiga människors blod”. Vidare kom han med en maning till hela världens nationer:

— Om stater, och hela mänskligheten, inte går samman och för en gemensam kamp mot terrororganisationer, kommer alla möjligheter som vi fruktar besannas en efter en, säger Erdogan.

Även det internationella samfundet fördömde terrordådet. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg fördömde attacken och manande till alla Natostaters stöd med Turkiet.

— Mina tankar går till offrens familjer, till de skadade och till Turkiets folk. Terror kan aldrig rättfärdigas och Natos allierade står enade med Turkiet i vår beslutsamhet att bekämpa terrorism i alla dess former, säger Stoltenberg.

Gårdagens självmordsattack var den tredje som drabbat Istanbul i år.

Källa:
IS misstänks ligga bakom flyplatsattack


  • Publicerad:
    2016-06-29 16:05