TERRORISM. Två kvinnor med barn lämnade för sju år sedan Borås för att ansluta sig till IS i Syrien. De misstänks för krigsförbrytelser. I fredags välkomnades de tillbaka till ”hemlandet ”.

I fredags landade två kvinnor med sina barn på Arlanda. För sju år sedan hade de övergivit Borås för den stat – eller ”kalifat” som terrororganisationen Islamska Staten (IS) hade proklamerat i områden tillhörande Syrien och Irak.

Sedan föll det proklamerade kalifatet och livet som IS-anhängare blev svårt. I två år kämpade kvinnorna för att kunna återvända till Sverige.

— De båda kvinnorna är misstänkta för krigsförbrytelser. Det ska ha skett i Syrien under en tidsperiod mellan 2014 och 2017, uppger kammaråklagaren vid internationella åklagarkammaren Martina Winslow till Borås Tidning.

En av kvinnorna anslöt sig till organisationen i sällskap med sin man och fem barn. När mannen efter ett år omkom i strid, gifte kvinnan omgående om sig och fick fler barn.

Grannar ska inte informeras
Avdelningschefen vid Centrum för kunskap och säkerhet (CKS) Peder Englund, anser inte att det finns någon egentlig anledning för Boråsborna att oroa sig för de nya grannarna eftersom polis och säkerhetspolis är inkopplade.

— När de här kvinnorna återvänder så har jag full förståelse för att det finns en oro bland våra invånare, självklart. Samtidigt har jag väldigt stor tillförsikt till både polis och säkerhetspolis, kommenterar han till SVT.

Englund tycker inte att det finns någon anledning att delge grannar information om terroristkvinnornas inflytt i området:

Vi kommer inte att meddela grannar om var de här familjerna så småningom flyttar in.

Borås stad avser inte heller att informera om tidpunkten för kvinnornas och barnens ankomst till staden eller hur man i övrigt kommer att hantera ärendet.

Kommunen ska under en tvåårsperiod ha förberett för IS-kvinnornas och deras barns ankomst sedan dessa för två år sedan smugglades ut från det ökända lägret al-Hawl i nordöstra Syrien. Andra IS-terrorister som under denna period anlänt till Borås, uppges ha gjort det ”under radarn”.

Borås har i Västsverige skaffat sig ett namn som ”IS-terroristernas stad”.

— Vi har, utifrån Borås storlek, ett förhållandevis stort antal individer som varit i Syrien, kommenterar lokalpolisområdeschef Mattias Ramsö, till DN.

Påkostad rymning från fånglägret
Kvinnorna och deras barn ska i slutet av 2019 ha smugglats ut ur al-Hawl-lägret till priset 140 000 kr per individ. På vägen mot Sverige greps de av syriska armén och fick sitta ett år i Adra-fängelset utanför Damaskus.

Kvinnornas barn hade orosanmälts redan innan de anlände till Sverige. I Stockholm, har samtliga utredningar i liknande fall resulterat i tvångsomhändertaganden enligt LVU.

Borås kommun har i ett uttalande försäkrat allmänheten om att IS-kvinnornas ankomst inte utgör något hot för dem.


  • Publicerad:
    2021-03-07 11:00