INRIKES. Under de senaste åren har antalet IS-återvändare ökat i Sverige, däribland ett tiotal som återvänt till stadsdelen Vivalla i Örebro. Den lokala polisen hälsar dock att man inte behöver oroa sig då dessa nu anses vara ofarliga.

Enligt Örebropolisen utgör IS-terrorister ingen säkerhetsrisk i Sverige – så länge de försöker ”återetablera” sig i det svenska samhället.

I den lilla stadsdelen Vivalla som ligger i Örebro bor det cirka 7 200 invånare. Ifrån Vivalla har även ett tjugotal män och kvinnor rest ner till bland annat Syrien och Irak för att ansluta till olika extremistgrupper, däribland Islamiska staten (IS). Hittills har ett tiotal av dessa återvänt och områdespolisen Fredrik Malm uppger att flera av dem nu försöker att ”återetablera” sig i samhället.

— Några är i utbildning eller kör beredskapsjobb. Någon har fast jobb. Någon har familj. Det är olika vad man sysslar med i dag, säger Malm.

Säpo-chefen Anders Thornberg har tidigare berättat att de radikala islamisterna i Sverige har ökat lavinartat de senaste åren. Vivalla är ett av de områden där Säpo anser att grupperingen av radikala islamister är särskilt hög. Örebro kommun har därför upprättat ett Kunskapshus där polis, socialtjänst och andra arbetar förebyggande för att försöka förhindra nya terrorresor samt en ökad radikalisering.

Mahdi Mohamud som är ordförande i föreningen Afrikas Horn möter ofta återvändande islamister i sitt jobb. Han anser att samhället ska vara förlåtande och istället hjälpa dem att ”återintegreras”.

— Vad ska vi göra? Ska vi kasta ut dem och säga ”Ni får inte komma hit”?, säger Mohamud och fortsätter:

— Det är allas ansvar att på ett eller annat sätt få dem att bli involverade, som alla andra svenska medborgare.

Enligt Malm är de som nu återvänt från att strida för olika extremistiska grupper i andra länder inte farliga. I alla fall inte just nu.

— Nej, det är inte min bedömning. I dagsläget är de inte farliga på det viset, säger han.

Källa: 
Uppgifter: Flera försöker ta sig från Islamiska staten till Sverige 


  • Publicerad:
    2017-09-19 20:30