INRIKES. En 30-årig syrian med kopplingar till IS stod åtalad för terrorbrott men friades eftersom Säpo ändå ville få honom utvisad men nu är han istället frisläppt.

En 30-årig syrisk IS-anhängare friades i april av Malmö tingsrätt, där han stod åtalad för terrorbrott alternativt mordbrand mot en shiamuslimsk lokal i Malmö. Eftersom att det framkom att han var en IS-anhängare ingrep Säpo direkt efter rättegången och tog mannen i förvar.

Säpo ville få främlingen utvisad men eftersom att domen pekat ut hans kopplingar till IS så kunde man inte skicka tillbaka honom till varken Syrien eller Saudiarabien, ett land som han också har anknytning till. Risken att han då antingen skulle fängslas eller avrättas bedömdes vara för stor.

Trots att Säpo gjort bedömningen att mannen innebär en fara för rikets säkerhet bekräftar hans advokat Lars Edman till TT att han har blivit försatt på fri fot:

— Jag har fått bekräftat att han nyligen har släppts, säger Edman.

Däremot så tror Edman att mannen nu på egen hand försöker skaffa fram resehandlingar för att lämna Sverige.

Simon Bynert, pressekreterare vid Säpo, säger att han inte kan uttala sig om enskilda ärenden. Han säger även att det generellt ser ut såhär i utvisningsbeslut om de inte går att verkställa, vilket resulterar i att personen då istället släpps fri.

Källa:
Friad IS-anhängare släppt av Säpo


  • Publicerad:
    2017-05-26 21:20