INRIKES. Det var i höstas som en 21-årig man, som påstod sig tillhöra terrorgruppen IS, hotade med att spränga kommunhuset i Vaxholm. Nu döms mannen till rättspsykiatrisk vård, bland annat för olaga hot.

En 21-årig man ringde Vaxholms stad vid flera tillfällen under september månad förra året och hotade med att spränga kommunhuset. Han ska ha varit hotfull och aggressiv i tonen och bland annat ska han ha sagt att Vaxholms stad ”inte gjorde sitt jobb” och kallat den kommunanställda som han pratade med för ”jävla hora”. Han sade sig även tillhöra terrorgruppen Islamiska staten (IS).

Samtalen ledde till att Vaxholms stad låste kommunhuset i två dagar och kontaktade polisen som inledde en utredning mot ”IS-mannen” och åtal väcktes sedan mot honom.

Den åtalade mannen har nu dömts för olaga hot och en mängd andra brott, bland annat grov stöld i Nacka och ringa narkotikabrott. Mannen har erkänt hoten men hävdar att han blivit felbehandlad av kommunen och därför enbart sagt vad han kände. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Gärningsmannen är sedan tidigare dessutom dömd för två fall av sexuellt ofredande och två fall av misshandel. Det ena ofredandet gjorde han tillsammans med en jämnårig man som även dömts för våldtäkt.

Källa:
”ISIS-man” hotade spränga kommunhuset – dömdes


  • Publicerad:
    2019-03-14 17:25