SOCIALTJÄNSTEN. En rysk man kidnappade i desperation sina tre döttrar för att rädda dem från fosterhemsplaceringen hos en islamistisk familj i Sverige. Polska myndigheter har nu ställt sig på pappans sida.

Den ryska familjen har nu räddats från Sverige av Polsk domstol.

En lokal enhet för socialtjänsten i Sverige omhändertog tre flickor som har ryskt medborgarskap. Flickorna fosterhemsplacerades hos en islamistisk familj i Sverige, 40 mil från deras föräldrars bostad.

Skälet till att barnen tvångsplacerades hävdades vara att mamman drabbades av schizofreni och blev inlagd på sjukhus. Socialtjänsten tog barnen med hänvisning till att pappan bedömdes sakna försörjningsförmåga.

Pappan har arbetat som takläggare i Sverige, men de svenska myndigheterna har inte kontroll på hans ekonomi.

Det finns inga rapporter om att mannen skulle ha arbetat svart, men oavsett hans anställningsformer eller sysselsättning togs alltså barnen ifrån honom för att han bedömdes vara fattig.

I desperation över tvångsomhändertagandet av flickorna, kidnappade pappan sina egna döttrar och flydde med färja till Polen med sikte på att åka hem till Ryssland med dem.

Muslimen Mohammed som fick de vita flickorna placerades hos sig, samt företrädare för socialtjänsten, reste till Polen för att ta tillbaka dem till Sverige vilket strider mot internationell rätt.

När Mohammed rapporterade att flickorna var borta hamnade ärendet i ett övervaknings- och spårningssystem som markerade att flickorna och pappan var efterlysta. Därför kunde familjen identifieras av polska gränsvakter. Sedan transporterades familjen till flygplatsen i Okęcie.

Bartosz Lewandowski har räddat den ryska familjen undan den svenska socialtjänsten.

I Polen fick den ryska familjen rättshjälp av en barnombudsmannen Mikołaj Pawlak och advokater från Ordo Irus-insitutet.

Polsk domstol har gått på familjens linje och nu gett pappan interimistisk rätt att få behålla sina barn och vägrat låta Muhammed och den svenska socialtjänsten ta barnen från pappan tillbaka till Sverige.

Pappan har sökt asyl i Polen för att slippa Sveriges myndighetsförtryck och förföljelser. Ordo Irus-insitutets chef, advokat Dr. Bartosz Lewandowski, bedömer att den ryska familjen kommer att få asyl i landet, då de svenska myndigheternas agerande att skicka barn till miljöer med helt främmande kulturer enligt hans bedömning strider mot barnens mänskliga rättigheter.

Utrikesdepartementet, Justitiedepartementet och Rysslands konsulat i Polen är också inblandade i ärendet.

Varför familjen inte kan resa vidare till Ryssland istället är i skrivande stund oklart men eftersom de nu har fått juridiskt skydd i Polen gentemot svenska staten är Polen just nu det tryggaste landet för familjen.

— Jag är mycket nöjd med detta beslut av domstolen och låt oss hoppas att detta är det första steget att ge fullt skydd för familjen i Polen, kommenterade Lewandowski, chef för Ordo Iuris.

Uppdatering 10 april:
Nu har tingsrätten i Örebro häktat den ryske mannen i sin frånvaro på grund av att han räddade barnen ur socialtjänstens och den rasfrämmande familjens grepp.

Brottet han misstänks för – egenmäktighet med barn – bedöms som grovt, rapporterar SVT.

Barnen anses enligt tingsrätten vara ”skyddslösa” och har ”svårigheter att värja sig” vilket var omständigheterna kring att socialtjänsten tog barnen och placerade dem i Örebro län där det misstänka brottet ska ha begåtts.

Pappan bodde då i Västsverige och hade 40 mil att resa för att besöka sina barn.

Ursprungligen publicerad 4 april, 2019 klockan 11:00.

Källor:
Dramatyczna walka ojca o swoje dzieci! Szwedzcy urzędnicy oddali trzy jego córki muzułmańskiej rodzinie zastępczej
Walczą o ochronę międzynarodową w Polsce. W Szwecji ich dzieci oddano muzułmanom
Pappa förde bort sina barn till Polen – begärs häktad


  • Publicerad:
    2019-04-10 13:40