UTRIKES. Polen har beviljat asyl till en kvinna från Norge, där de sociala myndigheterna hotat att ta vårdnaden om hennes barn.

Foto: MadalinIonut/pixabay.com/CC0 Creative Commons

Polska myndigheter har beslutat att bevilja asyl till en norsk kvinna som uppgett att de sociala myndigheterna i Norge hotar att ta hennes lilla dotter ifrån henne.

”Med detta beslut har Polen bekräftat att skyddet av familjen kräver beslutsamt internationellt agerande”, säger kvinnans advokat Bartosz Lewandowski, till polska tvp.info.

Norskan Silje Garmo, kom till Polen med sin då fyra månader gamla dotter Eira, i maj 2017. Hon hade då blivit varnad av vänner att myndigheterna var på väg att omhänderta hennes barn. Eftersom myndigheterna redan tidigare omhändertagit hennes äldre dotter upplevde hon hotet som verkligt.

De norska Barnevernet (motsvarigheten till Socialtjänsten) anklagade Garmo för missbruk av smärtstillande medel och att hon led av kronisk trötthet.

Idag är dottern Eira nästan tv år gammal och har levt större delen av sitt liv i Polen.

Det norska Barnevernet har blivit mycket kritiserat internationellt för sin extrema familjepolitik där omhändertagande av barn från familjer är vanlig praxis. 2016 rapporterade brittiska BBC om ett par i Norge med fem barn som alla omhändertogs av de sociala myndigheterna.

Källa:
Poland grants asylum to Norwegian woman: report


  • Publicerad:
    2018-12-16 11:05