NORGE. I kommunen Tysfjord i nordvästra Norge har en stor sexualbrottshärva börjat att nystas upp. I centrum återfinns kommunens læstadianska församling och hittills har polisen lyckats identifiera 82 offer och 92 misstänkta gärningsmän.

Mitt i idyllen i det samiska samhället Kjöpsvik i Tysfjord kommun påstås det nu ha skett ett stort antal övergrepp, varav de flesta mot barn.

Det var när den norska tidningen Verdens Gang (VG) 2016 intervjuade kvinnor i den nordnorska kommunen Tysfjord som en mörk hemlighet började rullas upp. I kommunens två samhällen, Drag och Köpsvik, ska incest, våldtäkter och pedofili ha blivit till en vardag som ingen har velat prata om.

En av de kvinnor som då intervjuades berättade att hennes far dömdes till fyra och ett halvt års fängelse när hon var fjorton år, efter flera våldtäkter mot henne. Men hennes far var inte ensam.

— Efter att pappa sattes i fängelse blev jag fritt villebråd på bygden, och övergreppen blev allt värre, berättar kvinnan för VG.

En stor majoritet av invånarna i kommunen är lulesamer och i centrum för övergreppsberättelserna ligger Tysfjordsbygdens slutna læstadianska församling.

I en omfattande rapport som polisen sammanställt konstateras bland annat att 70 procent av offer och misstänkta tillhör den ”lulesamiska miljön”. Sammanlagt rör det sig om 151 fall av sexualbrott, varav 40 är regelrätta våldtäkter mot både barn och vuxna. Polisen har också konstaterat kopplingen till den lokala læstadianförsamlingen, vilket också har försvårat utredningsarbetet:

Synd och förväntan om förlåtelse är centralt inom laestadianismen. Polisen har ingen grund för att hävda att religiös tillhörighet har betydelse för övergreppen, men vi ser att det haft betydelse för polisens möjlighet att inhämta information.

”Beror på förtryck av samer”
I Tysfjords kommun ligger Arran, Norges lulesamiska center. Ledaren för centret, Lars Magne Andreassen, har vid flera tillfällen uttalat sig till media om avslöjandet från kommunen. Andreassen menar att det hela beror på att samer är förtryckta i Norge.

— Det har varit en samisk tysthet men det har också varit en offentlig dövhet. Det vi måste skapa nu är tillit. Dels tillit till polis och sociala myndigheter, dels tillit till samerna och även mellan samerna själva, säger han till Expressen.

Hittills är den ende som åtalats en 40-årig man som misstänks för elva övergrepp.

FAKTA: Læstadianism

Læstadianism är en luthersk väckelserörelse tillhörande den så kallade pietistiska eller lågkyrkliga traditionen. Rörelsen grundades av Lars Levi Læstadius (1800–1861), som var präst i Svenska kyrkan i Norrbotten. Den stränga formen av luthersk kristendom lägger väldigt stor vikt vid personlig fromhet och avståndstagande från allt världsligt. Rörelsen har ofta anklagats för att vara sluten och manipulativ och har framförallt lockat samer i Sverige, Norge och Finland.

Læstadianismen är idag splittrad i flera olika inriktningar. Eftersom de flesta anhängare fortfarande är medlemmar i de nordiska ländernas respektive statskyrkor är det exakta antalet praktiserande laestadianer okänt, men man räknar med att det rör sig om tiotusentals i hela Norden.

Källor:
Norge skakat efter polisens rapport om religiös sexsekt
Den mørke hemmeligheten
Overgrepene i Tysfjord – erfaringer og funn fra politiets etterforskning


  • Publicerad:
    2017-12-04 18:50