GRÄNSKRÄNKNING I en väl inövad aktion fejkade en passagerare ett livshotande sjukdomstillstånd under en flygning. När planet hade nödlandat och dörrarna öppnats flydde 20 passagerare och kränkte gränsen till Spanien.

Till skillnad från i USA används i Spanien officiellt fortfarande uttrycket illegal invandring.

I veckan utspelade sig under en flygning en spektakulär aktion syftande just till illegal invandring in i Spanien via Palma de Mallorcas flygplats.

Under en flygning från Marocko till Turkiet påkallade en synbarligen akut sjuk passagerare personalens uppmärksamhet.

Man bedömde att passageraren var i behov av akutvård och piloterna bestämde sig därför att genomföra en nödlandning i spanska Palma de Mallorca.

En passagerare drabbades av vad som syntes vara diabeteskoma”, uppger spansk polis i ett uttalande.

I samma ögonblick som planets dörrar öppnades gjorde ett flertal passagerare en uppenbarligen intränad och koordinerad rusning ut ur planet.

Medan evakueringen pågick sprang runt 20 personer ut på landningsbanan.” skriver polisen i sin rapport.

Passageraren som hade påkallat uppmärksamhet transporterades till sjukhus, men väl där kunde en läkare som undersökte honom konstatera att inget sjukdomstillstånd förelåg.

Polisen bedömer att det låtsade insjuknandet var samordnat med flykten från planet med syftet att möjliggöra för ett flertal personer att ta sig in i Spanien illegalt.

Den ”akut sjuke” passageraren har häktats, gripits och kommer att åtalas för att assistans till illegal invandring.

Intrångsaktionen skapade kaos och flygtrafiken fick stängas av när dussintals illegala migranter korsade olika startbanor på en av landets mest trafikerade flygplatser.