INRIKES. Hundratals asylsökande väller in över Sveriges gränser varje vecka. Dessa människors identitet kan i många fall inte kontrolleras då gränskontrollerna just nu är underbemannade.

Polisen i Malmö och Helsingborg larmar om en ohållbar situation där mer än hälften av invällarna inte kan kontrolleras. Detta beroende på en akut personalbrist, framförallt över sommaren, som gör att alla stationer inte är bemannade.

Man talar om siffror på 220-350 ”nysökande” asylsökande i veckan. En siffra som hållit sig konstant sedan mars förra året. Däremot ökar antalet människor som anländer utan giltiga ID-handlingar.

Rekrytering av 100 nya passkontrollanter pågår just nu, men dessa kommer inte att sättas i tjänst förrän i september. Under tiden står alltså gränserna i princip vidöppna.

— Det innebär att människor som inte borde få resa in till Sverige får möjlighet att göra det. En del av de människorna kan vara sådana personer som kommer hit för att begå brott, eller har utvisats tidigare för att de har begått brott i landet, säger chefen för gränspolisen, Patrik Engström till SvD.

Källa:
Gränspolisen slår larm inför sommaren: ”Det är allvarligt”


  • Publicerad:
    2017-07-09 20:20