FRÄMLINGSINVASIONEN. Efter att id-kontrollerna för resande från Danmark togs bort i torsdags så har antalet migranter vid gränskontrollerna ökat kraftigt.

Öresundsbron.

Det var i torsdags som regeringen valde att slopa id-kontrollerna för resande med buss, färja och tåg från Danmark till Sverige och redan nu har gränspolisen märkt av en ökning av antalet migranter.

Sedan kontrollerna togs bort har 24 personer släppts in vid gränskontroller för att registrera sin asylansökan i Sverige vilket är en avsevärd ökning då det tidigare var ungefär fem per vecka som registrerade sin asylansökan vid gränskontrollerna.

Enligt Michael Mattsson, chef för gränspolisen i region Syd, så är det personer gränspolisen själva har upptäckt och under natten mot måndagen så var det nio personer.
Även antalet avvisade migranter har ökat och där handlar det om personer som redan är asylsökande i ett annat EU-land eller som har ett avvisnings- eller utvisningsbeslut i Sverige. Bara i helgen så var det 88 personer som avvisades och siffran har tidigare legat på mellan 40 och 100 i veckan.

— Jag tror att detta bara är i begynnelsen av vad som kan komma framöver. Först måste budskapet om att id-kontrollerna är borta slå igenom innan vi kan se den stora effekten här i Sverige, säger Mattsson i en intervju med Sveriges Radio.

Källa:
Fler asylsökande efter slopade id-kontroller


  • Publicerad:
    2017-05-08 17:15