UNGERN. Den ungerska försvarsministern invigde under måndagen en ny militärbas nära landets gräns mot Kroatien och Serbien. Syftet är att skydda landet mot främlingsinvasionen.

Förra hösten beslutade den ungerska regeringen att fyra militärbaser skulle öppnas vid gränsen mot Kroatien och Serbien. Under måndagen invigde landets försvarsminister Istvan Simicsko den andra av dessa baser. Militärbasen i fråga kommer rymma 150 soldater, men om behovet uppstår kan kapaciteten dubblas genom att ytterligare barackmoduler placeras ovanpå de redan befintliga.

Enligt försvarsministern är syftet att värna landets gränser och att skydda landets medborgare från de horder som annars skulle kunna korsa landet på vägen västerut. För tillfället verkar dock läget vara lugnt, och soldaterna ser ut att få lägga mer tid på vanliga övningar än att patrullera gränsen.

Ungerns premiärminister Viktor Orban sade under förra veckan att utbyggnaden av gränsstängslet kan vara färdigt redan i maj, vilket skulle vara till stor hjälp för Ungern och EU om Turkiet skulle släppa lös en ny främlingsvåg över kontinenten. Enligt Orban är det ”definitivt inte en klok politik” att lägga Europas säkerhet i händerna på Turkiet, en stat som olika EU-länder på sistone legat i konflikt med. På grund av denna konflikt kan även gränsskyddsavtalet som tidigare ingåtts med Turkiet nu sväva i fara.

Källa:
Hungary opens 2nd military base to help anti-migrant border patrols


  • Publicerad:
    2017-03-22 21:00