UTRIKES. Efter att rösterna i Serbiens presidentval räknats står det klart att den EU-vänlige kandidaten tagit hem segern redan i första valomgången.

Aleksandar Vucic.

Under söndagen hölls presidentval i Serbien. Den EU-vänlige kandidaten Aleksandar Vucic, Serbiens premiärminister sedan 2014, konkurrerade under valrörelsen främst med de oberoende kandidaterna Saša Janković och Luka Maksimović. Opinionsundersökningarna visade redan innan valdagen att Vucic skulle gå mot en storseger.

Den stora frågan var huruvida han skulle vinna redan i första valomgången, eller om han skulle ställas mot en annan kandidat i den andra valomgången. När rösterna räknats färdigt stod det klart att EU-vännen Vucic vunnit 55,7 procent av rösterna, att jämföra med 15,6 procent för Janković och 9,6 procent för Maksimović.

Förutom att förespråka ett närmande till den europeiska unionen vill den nyvalde presidenten även behålla och utveckla landets goda relationer med Ryssland, något som blev tydligt då han under valnatten tackade både Angela Merkel och Vladimir Putin för deras stöd.

Källor:
Vucic klar segrare i Serbiens presidentval
Serbia´s PM Aleksandar Vucic claims landslide presidential election win


  • Publicerad:
    2017-04-03 18:00