UNGERN. Den ungerska regeringen vill lagstifta om att internera alla asylsökande som befinner sig i landet i läger vid gränsen.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Under den stora invasionen 2015 beslutade den ungerska regeringen att bygga ett flera mil långt taggtrådsstängsel längs gränsen mot Serbien och Kroatien. Vilket har bidragit till att antalet “flyktingar” minskat drastiskt.

I dagsläget finns cirka 500 asylsökande i hela Ungern från främst Afghanistan, Irak och Syrien. Mer en tredjedel är så kallade “ensamkommande barn”.

Den ungerska regeringen tänker nu lagstifta om att internera samtliga asylsökande som befinner sig i landet då dessa utgör en säkerhetsrisk när de kan röra sig fritt.

Förslaget har mött hård kritik från så kallade människorättsorganisationer:

— Det här är ett klart brott mot de mänskliga rättigheterna och mot EU:s lagar. Det är tydligt att den ungerska regeringen tar till de grymmaste metoderna för att se till så att Ungern inte blir ett land dit flyktingar och migranter söker sig, säger Marta Pardavi, vice ordförande för den ungerska Helsingforskommittén.

Ungern värnar sin egen befolkning till skillnad från Sverige där asylsökande kan röra sig fritt ute i samhället vilket inneburit att flera våldsdåd riktade mot svenskar har inträffat.

Kritiken mot Ungern är orättvis, vi försvarar ju inte bara Ungern, utan hela Europa, säger David Kalmar, som för tillfället genomgår gräns och jägarutbildningen i södra Ungern.

Källa:
Ungerns regering vill låsa in asylsökande


  • Publicerad:
    2017-02-15 09:20