UNGERN. Tidigare i veckan attackerade utrikesminister Margot Wallström den ungerska regeringen som hon menade var ”inhuman” eftersom de vill ha kontroll över sina gränser. Nu har Ungerns utrikesminister svarat Wallström och han menar bland annat att Sverige är ett hycklande land.

Ungerns utrikesminister Peter Szijjarto gav sin svenska kollega svar på tal.

I tisdags beslutade det ungerska parlamentet med stor majoritet att samtliga illegala invandrare i landet ska interneras i läger i södra Ungern.

Beslutet fick Sveriges socialdemokratiska utrikesminister Margot Wallström att reagera med avsky.

— Mitt intryck är att det har blivit deras profilfråga. Jag var med på ett av utrikesministermötena där det blev så tydligt att de tillhörde de länder som köpte upp all taggtråd och skröt över det, medan vi köpte alla filtar. Det blir en symbolik för synsättet, förklarade Wallström i en intervju med Göteborgs-Posten.

Nu har dock Wallströms ungerska kollega, utrikesminister Peter Szijjarto, gett henne svar på tal.

— Det ungerska folket och deras säkerhet är högsta prioritet för den ungerska regeringen, att inte tillåta illegala invandrare som kommer från säkra länder att illegalt ta sig in i landet och röra sig fritt, förklarade Szijjarto.

Szijjarto menar också att Wallström har rätt när hon talar om att Sverige och Ungern har ”olika synsätt” och menar att Sveriges synsätt är hycklande.

— När en handikappad ungersk flicka för inte så länge sedan behövde hjälp med att få stanna i Sverige, då hennes enda levande släktingar bor där, ansåg inte Sverige att det var möjligt att förse henne med den nödvändiga assistansen. Detta trots att den ungerska regeringen var beredd att bidra med kostnaderna för hennes fortsatta residens i landet.

Trots att Wallström skryter om att Sverige införskaffar filtar istället för taggtråd fanns det uppenbarligen inte nog med filtar för den handikappade ungerska flickan.

— Detta är den hycklande hållningen som den ungerska regeringen varken kan eller är beredd att inta. Den svenska regeringen har naturligtvis rätt att bestämma vem och vilka som är viktiga för dem och den ungerska regeringen gör detsamma, avslutade utrikesminister Szijjarto.

Källor:
Wallströms utspel mot Ungern: ”Inhumant”
Hungary Cares for the Hungarians


  • Publicerad:
    2017-03-10 15:40