UTRIKES. Italiens statsminister Matteo Renzi vill att V4-staterna, Polen, Ungern, Tjeckien, Slovakien, ska förlora sin finansiering från EU om de vägrar att ta emot så kallade flyktingar.

Matteo Renzi menar att bestraffning måste ske mot medlemsstater som inte är villiga att ta del av flyktingdistributionsprogrammen.

— Det är nödvändigt för Italien att vara den främsta förespråkaren för ett mycket tuffare agerande mot de nationer som har mottagit mycket pengar efter att ha tillhört östblocket för nystarten av sina respektive territorium och som smiter från sin plikt att ta emot immigranter, sa Renzi till det italienska parlamentet. Han tillägger:

— De positiva aspekterna med att tillhöra EU måste balanseras med plikterna som tillkommer ett medlemskap.

Kommentarerna ses som en attack mot V4-staterna som har avfärdat planerna för förflyttande av ”migranter” inom blocket.

Renzis uppmaning till att strypa finansieringen kommer i takt med förslagen för den nya EU-budgeten och är menat mot de få stater som har tjänat pengar på att vara medlemmar i EU.

Tidigare denna månad höll Ungern en folkomröstning om att tvingas ta emot kvotmigranter från EU utan konsultering med landets egna parlament där 98 procent röstade nej till frågan.

Även Slovakiens statsminister Robert Fico avfärdade möjligheten för ett kvotsystem.

154 000 ”migranter” nådde Italien förra året och bara i år har 144 000 tagit sig till Italien.

Källa:
Accept Refugees or Lose EU Funding’: Renzi Takes Aim at V4 Member States


  • Publicerad:
    2016-10-13 12:40