EUROPA. Hundratals afghaner protesterade idag för att komma bort från Bulgarien och i stället ta sig till Västeuropa. Detta trots att EU numera anser det säkert för asylsökande afghaner att återvända till sitt hemland.

Runt 300 afghaner från Bulgariens största migrantläger Harmanli protesterade under dagen mot att de tvingas vara kvar i fredliga Bulgarien. Afghanerna vill nämligen hellre fortsätta sin resa genom kontinenten till bidragsparadisen i norra och västra Europa.

EU har dock tillsammans med Afghanistans regering beslutat att Afghanistan numera är så pass säkert att tiotusentals afghaner som sökt asyl i Europa nu kan återvända till sitt hemland. Huruvida dessa nyheter undgått de afghanska migranterna i Bulgarien och därför förlett dem till att vilja fortsätta sin resa åt fel håll är oklart.

Anledningen till att migranterna har problem med att ta sig vidare till länder som Tyskland och Sverige beror på att viktiga transitländer som till exempel Ungern förra året stängde sina gränser, vilket kraftigt minskade strömmen av migranter som den vägen försökte ta sig längre in i Europa.

Källa:
Refugees in Bulgaria camp demand passage to W Europe


  • Publicerad:
    2016-10-25 06:00