UTRIKES. EU tänker nu lägga förslag om att tillåta invandringen att utökas genom att man låter främlingarna att anlända med flyg.

Turkiet krävde nyligen att EU ska tillåta främlingar att ta sig till Europa via flyg, något som EU-presidenten Donald Tusk nu lägger som förslag.

— Varför ska hundratusentals flyktingar behöva riskera sina liv på osäkra smugglarbåtar och ta sig till Europa illegalt när det är mycket säkrare och billigare att köpa en flygbiljett och resa dit lagligt, säger EU-presidenten.

EU:s experter på ”mänskliga rättigheter” har sedan ett år tillbaka försökt att lyfta frågan utan att få något gehör.

— Utan lagliga vägar in i Europa kan inte Turkiet stoppa invandrarna från att ta sig över gränsen mot Grekland, säger Turkiets ambassadör.

I rapporterna från förra veckans förhandlingar står det att EU-presidenten Donald Tusk kommer att lägga en motion om att EU-länderna ska tillåta flyktingar från Syrien att komma till Europa lagligt. I utbyte ska Turkiet ta tillbaka alla migranter som inte är ”flyktingar” från Syrien.

— I teorin har det sedan tidigare varit möjligt för syrier att ta flyget till Europa men EU-regler säger att det är flygbolagens ansvar att kolla deras papper. Det betyder att dom måste ha ett visa för att få komma ombord, säger Blanca Tapia som är talesperson för EUs organ för fundamentala rättigheter.

Siffror från samma organ visar att 35 000 syrier fick visum till Europa varje år, innan kriget. Efter krigets utbrott sjönk siffran till nästan noll.

Om motionen klubbas igenom kan detta innebära att flygbolagen kommer att tvingas släppa ombord folk som påstår sig vara flyktingar utan att dessa behöver visa upp visum.

Källa:
EU to allow refugees to fly to Europe


  • Publicerad:
    2016-03-10 12:50