SVERIGE. Terroristen Rahmat Akilov ska ha varit psykiskt frisk när han genomförde sitt terrordåd förra månaden.

Rahmat Akilov, som stal en lastbil den 7 april i år och körde in den på Drottninggatan i Stockholm och där dödade fem personer och skadade flera andra, var inte psykiskt störd när han genomförde sitt terrordåd. Det visar den lilla rättspsykiatriska undersökningen som han genomgått.

Undersökningen visar också att han även efter dådet är psykiskt frisk och därmed bör kunna dömas till fängelse för sitt brott.

Den pågående utredningen tros dock kunna ta över ett år att slutföra, varför det kan dröja innan åtal väcks och fallet prövas i en tingsrätt.

Enligt Kriminalvården har Akilov uppvisat ”aggressiva tendenser” på Kronobergshäktet där han för närvarande förvaras i väntan på rättegång. Aftonbladet skriver:

Rakhmat Akilov har suttit på Kronobergshäktet i centrala Stockholm i drygt en månad. Aftonbladet har flera gånger rapporterat att Kriminalvården tvingats vidta en rad specialåtgärder i hanteringen av mannen, som erkänt att han genomfört attacken på Drottninggatan. Nyligen beslutades att minst fyra kriminalvårdare ska vara med vid all kontakt med Akilov. En av vakterna måste vara beväpnad. Orsaken är att 39-åringen uppvisat ”aggressiva tendenser”, enligt Kriminalvården.

Källa:
Misstänkte terroristen Rahmat Akilov inte psykiskt störd


  • Publicerad:
    2017-05-10 12:00