HATBROTT. Juden Michael Kadar stod ensam för nio procent av alla antisemitiska ”hatbrott” i USA under 2017. Nu åtalas han.

Det förekommer inte sällan att judar utför antisemitiska ”hatbrott”, klottrar ”hatiska nazistkors” och hotar judiska organisationer för att skapa uppmärksamhet kring den ”hemska” antisemitismen. Skälet är oftast att samhällsinstitutioner och medborgare ska öppna både hjärtan och plånböcker för att sluta upp i kampen mot judeförföljelser, vare sig de är äkta eller påhittade.

Den 28 februari åtalades den 19-årige juden Michael Ron David Kadar av flera federala åklagare i USA för bland annat hatbrott. Kadar har både amerikanskt och israeliskt medborgarskap, vilket inte är ovanligt bland judar i USA. I april 2017 arresterades han i Israel där han också är föremål för åtal rörande liknande antisemitiska ”hatbrott” och hot.

Kadar hålls ansvarig för minst 160 hatbrott inklusive olaga hot begångna i USA under 2017. Många av brotten har begåtts genom att ringa upp judiska församlingar och organisationer och hota dem med våld och terrorattacker. Bland offren för Kadars attacker återfinns den judiska lobbyorganisationen Anti Defamation League (ADL), och den israeliska ambassaden i Washington, D.C.

Kadar möter åtal i ett flertal stater. Floridas åklagare hävdar att Kadar flera gånger har hotat judiska församlingar i hela staten med att han skulle utsätta dem för sprängdåd och skjuta deras medlemmar. Han åtalas även för mindre brott som att i synagogor ha försökt hindra judar att utföra sin religion.

I Washington ringde Kadar in ett bombhot mot ADL och skickade två dagar senare e-post om att han skulle utsätta israeliska ambassaden för en bombsprängning.

Staten Georiga åtalar honom för hotsamtal, ”cyberstalkning”, och falska polisanmälningar som rörde ett påhittat gisslandrama.

Dessa är bara de senaste åtalen mot honom. Sedan tidigare har han redan dragit på sig ett flertal åtal för att ha gjort liknande hot mot olika judiska grupper. Totalt misstänks han vara ansvarig för minst 160 sådana brott — cirka nio procent av alla så kallade antisemitiska incidenter i USA under 2017.

Enligt ADL förekom det 1 986 antijudiska händelser förra året, vilket är 57 procent fler än året innan. Med ADL:s siffror som grund, innebär det att Kadar stod för mer än en femtedel av ökningen av hot och trakasserier mot judar i USA under 2017.

Källa:
Feds indict US-Israeli man for antismetic acts


  • Publicerad:
    2018-03-03 08:59