RASISM. ”Jag älskar vita människor”, ropade den unge vite mannen. Nu har den hat-spridande vit makt-studenten identifierats, rapporterar den judiska tidningen New York Times.

Den judiske journalisten Michael Gold slår i en artikel i tidningen The New York Times ned på vit makt-rörelsen i New York som återigen har stuckit upp sitt fula huvud.

Knappt har människor hunnit glömma de hatiska lappar som under 2017 började sättas upp i smyg på universitet runt om USA, med texten It’s OK to be white (Det är okay att vara vit), förrän universitetsvärlden drabbas av en ny vit makt-skandal.

Nu har en ung vit student ertappats med att sprida mer vitt hat i samma anda genom att på Columbia-universitetets campus i New York högljutt ropa saker som bekräftar vita människors existens:

— Vita människor är det bästa som någonsin har funnits i världen, ropade han medan han gestikulerade vilt med armarna.

Den unge mannen befann sig tidigt på söndagsmorgonen utanför ett av universitetets bibliotek. Han var klädd i en blazer och en skjorta utan kragknappar, rapporterar New York Times.

”Jag älskar vita människor!”
Utanför ett av universitetets bibliotek fortsatte mannen sprida sitt ”hat”:

— Vi är så fantastiska, utropade han medan andra människor skrek argt åt honom, och filmade honom med sina mobiltelefoner.

— Jag älskar mig själv och jag älskar mitt folk! ropade han samtidigt som hans röst enligt Michael Gold sprack i takt med att han ökade röststyrkan.

Gold poängterar att ”Columbias campus till största delen var folktomt medan han ropade sina rasistiska tirader” eftersom det var så tidigt på söndagsmorgonen.

Studenternas studiero skadad
Michael Gold anser att incidenten har skadat studenternas studiero. Universitetets studenter brottas just nu med en intensiv tentamensperiod, skriver han.

Samtidigt måste studenterna nu tackla den skada som den virala videon med den unge mannen, som har identifierats som en fysikstuderande vid namn Julian von Abele, åsamkat de studerande genom att ha spottat ut dessa vit makt-kommentarer mot andra studenter, fortsätter Michael Gold.

Hatincidenten inträffade bara två veckor efter det att en lektors kontor på universitetet vandaliserades med antisemitisk graffiti, påpekar han.

Universitetet markerar mot den vite rasisten
I en skrivelse postad redan samma dag på Columbia-universitetets hemsida, fördömde universitetets ledning den vite rasisten och kallade det inträffade ”djupt oroande” och ”rasistiskt laddat”.

Vi är oroade över ökningen av rasism och spridandet av hat i dagens värld”, skrev dekanerna för de tre Columbiaskolorna i uttalandet. Senare lade de till att Columbia ”tar bestämt avstånd från vit makt-språk och -våld”.

”Universitetet kommer inte att vackla i sitt stöd för någon tro, ras, kön, sexuell läggning, bakgrund eller identitet” skrev dekanerna i sitt uttalande.

Enligt universitetets egna undersökningar gick den svarta förstaårsstudenten Kwolanne Felix från Florida med cirka tio andra studenter på campusområdet vid tretiden på söndagsmorgonen när en vit student började gå tillsammans med dem. Eftersom flera av dem talade med varandra, upptäckte de först inte att han var i närheten.

När de närmade sig biblioteket, rörde han enligt Felix vid en av kvinnorna som därför ryggade tillbaka. Det var då som den vite mannen började höja rösten och agitera.


Kwolanne Felix visar sitt förakt för Julian von Abele i den virala videon.

De andra studenterna blev oroliga för sin säkerhet. Därför tog de fram sina mobiltelefoner och började filma von Abele.

— Vi har aldrig sett den där mannen förut, säger Kwolanne Felix.

— Vi vet inte vad han sysslar med. Vi bara tar upp våra telefoner ifall den här situationen slutar på ett sätt som den inte borde, förklarar hon.

Michael Gold har noga granskat videon med von Abele:

Videon med den vite rasisten har över en miljon visningar på Twitter. Filmen börjar med att den vite studenten deklarerar att ”Vi byggde den moderna världen”, ett påstående han upprepar flera gånger under det 54 sekunder långa klippet. Han fortsätter att bröla om sin syn på den vita rasen och kryddar ibland sina påståenden med fula svordomar.

Några färgade studenter som också figurerar i videon kallar den vite mannen ”en degenererad person” och använder ”kraftuttryck” mot honom, skriver Gold.

— Men hör ni, jag hatar inte andra människor, säger von Abele mot slutet av videon.

— Jag bara älskar vita människor.

Personen som postade ”hatvideon” på Twitter har inte svarat på New York Times förfrågan om en kommentar.

Kwolanne Felix säger till undersökningsledarna att hon uppmanade andra studenter att inte interagera med ”den vite studenten”, men har själv postat videon på sociala medier samt en video som visar att hon senare letade upp honom, oklart varför.


Kwolanne Felix i maktsymbolistiska militärkläder bevakar von Abeles förehavanden.

”Hotade” minoriteter kräver tryggare universitet
På måndagen deklarerade Columbia-universitetet att de ska skapa en arbetsgrupp som ska hantera framtida ”fördomsfulla incidenter”. Denna avsikt deklarerades efter det att, ”flera minoritetsstudentgrupper krävde att universitetet vidtar åtgärder för att förhindra liknande incidenter på campus”, skriver Gold.

På söndagen fördömde skolans organisation för svarta studenter den vite ”rasisten” som älskar sitt folk, och sade att de kommer att diskutera ”möjliga motåtgärder”.

Studentorganisationen för Latinxer, en grupp för latinos och latinas, kräver också av lärosätet att de ska hålla den vite studenten ansvarig för sina yttranden. De skriver också på sociala medier att vit makt-incidenten var en del av ett större institutionellt problem som upprätthålls av universitetets administrativa, akademiska och företagsmässiga aktiviteter.

Organisationen för pakistanska studenter har också bett administrationen för universitetet att ”skapa en tryggare miljö för marginaliserade kommuniteter inom campus”.

Källa:
‘I Just Love White Men’: White Man Aims Racist Rant at Columbia Students of Color


  • Publicerad:
    2018-12-12 13:00