NÖJE. Dennis Hopper berättar här mer om falska hatbrott och listar upp fem extrema fall.

Hur ofta händer det egentligen att så kallade hatbrott i själva verket är falska och gjorda av offret själv? Det kan tyckas känslokallt och hjärtlöst att ens påstå att detta skulle kunna vara något särskilt vanligt fenomen men börjar man forska lite i det här ämnet växer snabbt en helt annan bild fram. Mängder av falska påståenden finns sedan långt bak i tiden och det verkar hända allt oftare.

Vilka brott handlar det om? Den absolut vanligaste är givetvis den så kallade svastika-vandaliseringen. Denna globala ”hatsymbol” kan användas mot i stort sett alla. Muslimer, judar, svarta, HBTQ eller politiker. Ett stort, och ofta felritat, hakkors säger väldigt mycket och målar upp en obehaglig och ondskefull mental bild. Även om det knappt finns något fall där hakkors använts som ett seriöst ”verktyg” för att sprida hat på riktigt har media ändå lyckats skapa ett slags förväntad användning av hakkorset vid så kallade hatbrott.

Ett vanligt så kallat hatbrott.

Men det brukar inte räcka med enbart ett hakkors, ofta skrivs även en slogan som gärna får vara felstavad för att påvisa hatbrottslingarnas ointelligens. Här använder den självinriktade hatbrottslingen ofta väldigt starka ord och ibland undertecknar man även med olika så kallade extremistgrupper. Men det händer även att brott som gravskändningar, bombhot, telefonsamtal eller andra mer fantasifulla handlingar utförs med siktet inställt på att förleda allmänheten. Saker som att hälla mjölk över invandrare eller att skicka hem dödslistor med posten är två väldigt talande exempel.

En så kallad svastika-vandalisering, lägg märke till hur svastikorna är målade.

Vilka är det som står för dessa falska anklagelser och vem kan vara så ondskefull att man gör ett så kallat hatbrott mot sig själv? Kort sagt är det precis samma människor och grupper i samhället som vi ständigt får höra utsätts för just hat och hot. HBTQ-aktivister, antirasister, judar, muslimer och olika invandrargrupper är de vanligaste men även politiker, journalister och kändisar har ibland skapat rubriker genom att själva vara sina egna måltavlor.

Varför begår någon dessa brott och missbrukar allmänhetens medkänslor och godhet? I de flesta fall gynnar det helt enkelt deras sak att framställa sig som offer och utsatta. De får medial uppmärksamhet, pengar, kärlek och deras ”kamp” får en skjuts framåt. Det kan handla om olika religiösa församlingar som tappat mark eller att man vill flytta fokus från en händelse genom att skapa sympati på grund av sin påstådda utsatthet. Ibland har kändisar på dekis skapat debatt om kärlek och tolerans genom egenhändigt hopsnickrade hatbrott mot sig själva och på så vis fått ännu en kvart i rampljuset. Men det finns också fall där svartsjuka, hämnd eller ren sinnessjukdom ligger bakom. I vissa mer ovanliga fall kan rent av olika säkerhetstjänster och regeringar driva hela kampanjer av självutförda hatattacker.

Media älskar dessutom att blåsa liv i så kallat hat och skapa opinion mot ”ondskan” och detta säljer givetvis också tidningar och skapar många nyhetstillfällen. Man slås ofta av hur media kraftsamlar i dessa fall och struntar i faktagranskning och spelar istället väldigt högt på känslor. Den mediala uppmärksamheten i sig skapar förmodligen också många av dessa falska hatattacker.

En annan lyckad hatattack.

Vilka får skulden för dessa brott? Kort svar vita människor bortsett från någon falsk jihadistisk attack. Vita nationalister får överlägset ofta skulden och målas upp som någon slags mörk och ondskefull kraft som lurpassar på stackars minoriteter av olika slag. Denna bild började målas upp redan 1948 och har i dagsläget fått en närmast mytologisk karaktär. KKK, Skinheads, nazister eller bara rabiata vita män som hatar allt som rör sig i allmänhet har blivit en populär bild att samlas kring i kampen för mångfald och tolerans.

Hatet?

På detta vis kan man enkelt kanalisera sin ”kärlek” och så länge man hatar rätt grupp och kallar det kärlek går man dessutom ofta fri från ansvar för sina brottsliga handlingar. Här kan man dessutom släta över andra mer realistiska hot och samla olika grupper som till exempel judar, bögar och muslimer mot det vita hotet även om dessa grupper i mångt och mycket utgör det verkliga hotet för varandra.

En komisk aspekt i detta är att de som gjort dessa falska hatbrott mot sig själva ofta påpekar att handlingen egentligen bara var för att belysa problemen i samhället och att handlingen var i ett gott syfte. Att människor gör hatbrott i kampen mot hatbrott som oftast utförs av andra falska hatbrottslingar är väl om något ett väldigt allvarligt samhällsproblem i sig?

Jag har här listat fem fall som sticker ut lite mer än andra. Men dessa är för den skull inte unika på något sätt, utan ska ses mer som typiska exempel.

5. Tawana Bradley. I slutet av november 1987 hittades den 15-årige afro-amerikanska flickan Tawana insmord med avföring i en sopsäck i en sopcontainer, hon påstod att fyra vita män hade våldtagit henne. Men det räckte inte för de hemska vita rasisterna att våldta henne, smörja in henne med avföring och kasta bort henne, de hade även skrivit orden nigger, bitch och bokstäverna KKK på hennes nakna kropp.

Tawana Bradley.

Detta skapade stora rubriker och de rasliga motsättningarna i Amerika nådde nya nivåer. Tawana berättade även att en av våldtäktsmännen var en polis och vi kan nog föreställa oss detta som en föregångare till dagens Black Lives Matter-hysteri. Människor samlades och tågade i stora demonstrationer över hela Amerika. Olika politiker och religiösa ledare fördömde brotten i hårda ordalag och det började talas om att kärlek skulle övervinna hatet.

Polisen började dock förstå att något inte stod rätt till då deras medicinska undersökningar av Tawana inte visade några som helst tecken på våldtäkt. Tawana började dessutom att ändra sin berättelse mer och mer och olika vittnen började komma fram. Någon hade sett henne klättra ner i soptunnan själv och några hade hört rena erkännanden från både Tawana och hennes familj. Polisen la snabbt märke till alla slagorden var skrivna upp och ner, vilket pekade på att Tawana skrivit dessa själv och när avföringen sedan visade sig komma från Tawanas grannes hund var sanningen uppenbar.

4. Andrew King. I februari 2017 uttalade sig den judiske mannen Andrew King i Amerikansk media om alla hatattacker som sköljt över landet sedan Donald Trump vunnit presidentvalet. Personligen hade han just fått sitt hus nersprayat med hakkors. King själv trodde att det berodde på hans judiska identitet och tänkte låta de vara kvar så folk kunde se att kärleken övervinner hatet.

Ett av hakkorsen på Andrew Kings hus.

Berättelsen tog dock en oväntad vändning då det uppenbarades att King inte alls är jude. Han har försökt konvertera till judendomen flera gånger men fått avslag då han haft olika problem med församlingarna han försökt gå med i. Det visar sig att King är schizofren och våldsam, han hamnar ofta i bråk och strosar omkring i en kippa och tror att han är en rättrogen jude. Polisen går snabbt ut i media med att King själv sprayat hakkorsen på sitt hus och av hans så kallade mugshots att döma gjorde han även grovt motstånd då de skulle gripa honom.

Andrew Kings mugshot.

3. Juan Thompson. I mars 2017 greps Juan Thompson misstänkt för över 100 olika bombhot mot olika judiska skolor, församlingar och daghem i tre olika stater. Thompson är en journalist som fick sparken för falska nyheter och påhittade källor. Hans falska nyheter gjorde stora rubriker i Amerika men då uppgifterna i hans artiklar började granskas fick han snabbt sparken. När hans flickvän dessutom gjorde slut med honom så började hans hatbrottskarriär på allvar. Motivet till alla hans mordhot tros vara att han ville lägga skulden på ex-flickvännen. Han skickade även nakenbilder på henne till hennes chef med andra mindre smakfulla detaljer.

Juan Thompson, Amerikas kanske värste hatbrottsling.

Thompson var väldigt flitig i sitt arbete och hans hatkampanj riktade sig främst till åtta olika judiska församlingar och den judiska intresseföreningen American Defence League utöver alla andra hot och den maniska cyberstalkningen hans ex-flickvän fick utstå. FBI kom dock snabbt Thompson på spåren då han skickat e-mail både från sin egen mailadress och sin gamla flickväns. En komisk detalj i det hela är att Thompson är svart och han skyller givetvis både att han fick sparken och alla bombhot på den vita mediastrukturen och sin vita flickvän.

2. Azalea Cooley. År 1992 terroriserade rasister den rullstolsbundna afro-amerikanske kvinnan Azalea Cooley. Azalea var dessutom lesbisk och kämpade med hjärncancer. Rasisterna brände kors på hennes gård, sprayade hakkors och ord som burn nigger burn på hennes hus. Det hela gick så långt så de skickade en svart docka med en kula fasttryckt i huvudet till henne. Detta fick ett enormt medialt genomslag. Flera tusen tågade än en gång på Amerikas gator mot hat och rasism och Azalea fick enormt mycket stöd både ekonomiskt och känslomässigt, nu visste hon att hon inte var ensam.

Hur hoten målades upp av Azalea.

Men då hoten och hatet ändå fortsatte och ingen granne eller polis nånsin lyckades att ens få en skymt av förövarna bestämde sig polisen för att sätta upp övervakningskameror i hemlighet. Det som fångades med dessa kameror kunde nog ingen tänka sig. Azalea Cooley klev helt sonika upp ur rullstolen, gick ut på gården och satte upp ett kors och tände på det själv. Det visade sig att hon hade ljugit om allt och spelat ett vidrigt spel på den amerikanska godheten och därmed lyckats lura till sig storkovan. Hon hade inte cancer överhuvudtaget och att hon skulle ha varit lesbisk verkade inte heller särskilt troligt. Nu lever hon dock ett nytt liv tillsammans med sin syster och påstår sig ha ryggmärgscancer och sitter än en gång i rullstol.

1. Carinne Sjöberg. Under våren 2017 kom hatet till den norrländska staden Umeå. Carinne Sjöberg, som är ordförande i den judiska föreningen i Umeå, går ett flertal gånger ut i lokalmedia och berättar att föreningens judiska medlemmar lever i ständig skräck och att deras barn hotas i sina skolor. Sjöberg säger att judarna i Umeå är så rädda att de inte ens törs visa att de är judar. Likafullt förföljs och trakasseras de av stadens nationalister. Väldigt passande för Sjöberg så finns det nämligen en grupp av nationalsocialister i staden och dessa får genast skulden för alla dessa hemska hatbrott. Det hela går så långt att förföljelserna ”tvingar” föreningen att lägga ner sin verksamhet i förhoppning om att kommunen ska kunna ordna en bättre, säkrare och mer central lokal. De lokala nationalsocialisterna gör dock ett grundligt forskningsarbete men finner inga bevis på nämnda attacker. Varken polis eller lokalen i sig kan visa något som styrker Sjöbergs vilda påståenden.

De falska hatbrotten som hördes jorden runt, här från Ryssland.

När man börjar läsa lite mer om falska hatbrott slås man av förundran hur den svenska median basunerar ut dessa fullständigt grundlösa påståenden utan minsta eftertanke. När Sjöberg påstår saker som sprayade hakkors, hotfulla brev, sönderslagna bilar, uppklistrade hot med ord som ”Vi vet var ni bor” och krossade rutor tycker man ju att det borde finnas minst en bild eller åtminstone en polisanmälan, men icke.

Men att dessa hatbrott har ett enormt medialt värde går det dock inte att missta sig på även om de smaskiga bilderna på hakkors, krossade rutor och hotfulla brev lyser med sin frånvaro. I stort sett alla medier i Sverige har skrivit om dessa falska hatbrott och showen går vidare. Umeå står för tillfället ”enade mot rasism” medans de inte så oskyldiga ”offren” flyttar till nya, större, säkrare och lyxigare lokaler mer centralt.

Källor:
Tawana Bradley still hiding in Virginia 25 years after historic gang rape case that turned out to be a hoax.
Trump fan accused of putting swastikas on his own home.
FBI’s suspect for anti-semitic threats: Bearnie voter, fake news reporter.
The perfect victim.
Judar i Umeå slår rekord i fake news.


  • Publicerad:
    2017-05-14 10:10