ÖVERVAKNINGSSAMHÄLLET. SVT-reportern Alexander Norén belyser att vi kan komma att behöva överge vår personliga integritet för ett övervakningssamhälle.

SVTs utrikesreporter Alexander Norén belyser i en artikel att övervakningssamhället kanske kommer att stanna kvar, även efter coronakrisen. Norén nämner drönare, övervakningsappar, spårning av telefoner med mera; något som han menar kan bli den nya normen framöver.

Övervakning blir allt vanligare runt om i Europa med anledning av coronapandemin. Verktyg som tidigare bara använts av “auktoritära regimer” är nu vanligt förekommande, beskriver Norén i artikeln. Israel har börjat spåra smittades telefoner, drönare övervakar allmänna platser för att se till att folk håller sig i karantän och myndigheter övervakar personer i deras hem via applikationer i mobiltelefoner.

Norén varnar för att myndigheter kommer att vilja ha kvar övervakningen och undantagsregler när de väl är införda. Med andra ord kan övervakning av mobiltelefoner, övervakningsdrönare och utegångsförbud bli vardagsmat för vanligt folk efter coronakrisen.

Norén raljerar i slutet av artikeln:

Kanske lika bra att behålla ansiktsigenkänningssystemen som kan avläsa feber ett tag till? Kanske till och med utrusta alla medborgare med smarta klockor som avläser puls och kroppstemperatur och skickar data automatiskt till en folkhälsomyndighet som vet exakt var du befinner dig när du blir sjuk?
Kanske borde även våra smarta högtalare lyssna efter hostningar och nysningar därhemma och rapportera in det med? För säkerhets skull.

Källa:
Analys: Storebror skyddar dig


  • Publicerad:
    2020-03-28 20:25