ISRAEL. För att förhindra att medborgare som smittats av corona rör sig bland allmänheten har Israels regering stiftat en lag som ger landets interna underrättelsetjänst rätt att övervaka coronasjukas telefoner.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: OECD (CC-BY NC ND 2.0

Israels regering har stiftat en lag som ger den interna underrättelsetjänsten Shin Bet rätt att övervaka coronasmittade israelers telefoner, rapporterar BBC. Lagen har alltså inte som brukligt stiftats av parlamentet, vilket tyder på att regeringen med största sannolikhet har använt sig av något kryphål som ger dem rätt att stifta lagar i kristider.

De exakta detaljerna för hur övervakningen kommer att fungera är inte kända, men det framgår att Shin Bet ska samla information om de smittades positioner för att sedan dela den med landets hälsomyndigheter.

Tanken är att detta ska hindra att smittade bryter mot de karantänregler som den israeliska regeringen har belagt dem med, samt att man i de fall som reglerna bryt ska kunna ta reda på vilka som kan ha smittats. Dessa ska då få ett sms om att man kan ha blivit smittad redan innan de börjar uppvisa symptom.

Denna typ av elektronisk övervakning används vanligtvis endast gentemot palestinska frihetskämpar, som av Israel bedöms som ”terrorister”. Att de nu även riktas mot israeler har kritiseras av så kallade människorättsförespråkare i landet som beskriver lagen som ”ett farligt sluttande plan”.

Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu menar att lagen bara är tillfällig och kommer att upphöra efter 30 dagar.

— Israel är en demokrati och vi måste upprätthålla balansen mellan medborgerliga rättigheter och det allmännas bästa, hävdade Netanyahu under en pressträff.

— Dessa verktyg kommer att hjälpa oss väldigt väl att lokalisera de sjuka och hindra att viruset sprids.

Liknande åtgärder har också införts i bland annat Österrike och Tyskland, vilket Nordfront tidigare rapporterat om.

Israel valde tidigt att vidta flera åtgärder för att minska smittspridningen, såsom att stänga skolor, köpcenter, restauranger och andra offentliga platser. Man har också förbjudit folksamlingar på fler än tio personer.


  • Publicerad:
    2020-03-20 19:00