CORONAKRISEN. Med miljardlån ska norska staten rädda bland annat SAS och Norwegian undan undergång i sviterna av coronakrisen.

SAS är ett av de flygbolag som ska räddas med miljardlån från norska staten. Foto: Arpingstone (Public Domain).

Flygbolagen tillhör den bransch som drabbats hårdast av coronakrisen. Förutom att benägenheten att resa har minskat dramatiskt har flera europeiska länder stängt sina gränser, något som tvingat flygbolagen att dra ner ordentligt på sin verksamhet och ställa in majoriteten av alla reguljära flighter.

Tidigare i veckan meddelade exempelvis SAS att man varslade 10 000 anställda, vilket representerar 90 procent av hela företagets arbetsstyrka.

— Vi behöver temporärt minska vår arbetsstyrka med 90 procent. Vi kommer att behöva skära ner i alla delar av vår verksamhet, bara den personal som är absolut nödvändig kommer att arbeta, förklarade SAS vd Rickard Gustafson till DN.

Även Norwegian varslar anställda och ställer in 3 000 flighter fram till juni.

Nu ska dock norska staten rädda flygjättarna med ett miljardpaket som man tänker tilldela bolagen i form av lån, rapporterar TT. Sammanlagt 6 miljarder ska fördelas mellan SAS, Norwegian, det norska flybolaget Widerøe och några andra mindre flygbolag.

Enligt planen ska Norwegian få låna 3 miljarder, alltså hälften av pengarna, medan SAS får nöja sig med 1,5 miljarder och de övriga får dela på resten.

— Det är svåra tider för flygbranschen, men vi tror att detta är ett paket som kommer att göra det lättare att komma igenom en svår tid, säger den norska näringsministern Iselin Nybø till NRK.

Till NRK kommenterar Norwegians vd Jacob Schram:

— Vi har varit väldigt öppna om att vi behöver likviditet och att vi behöver det snabbt, säger han på en presskonferens enligt NRK.


  • Publicerad:
    2020-03-20 13:00