SAMHÄLLE. Sveriges låga självförsörjningsgrad skapar problem när samhällsfunktioner minskar sin verksamhet.

Skärmavbild från nätupplagan av Maaseudun Tulevaisuus.

Den finska tidningen Maaseudun Tulevaisuus (Landsbygdens framtid) rapporterar att ett av Finlands största och mest anrika livsmedelsföretag, Snellmans, har fått förfrågningar från Sverige om mat, eftersom en del råvaror redan börjar ta slut i Sverige.

Matbristen i Sverige beror på störda samhällsfunktioner som uppstår i hanteringen av den så kallade Coronakrisen.

Coronakrisen har redan fått Sverige att be Finland om mat. Grannlandets självförsörjningsgrad är historiskt låg”, skriver tidningen.

Snellmans verkställande direktör, Roland Snellman, säger i en intervju att han fått förfrågningar om matleveranser till Sverige.

— De ringde oss från Sverige den här veckan. Där diskuterar de hur livsmedlen ska räcka, berättar Roland Snellman för den finska tidningen.

— I Sverige har graden av egen livsmedelsförsörjning redan fallit till 50 procent, medan den i Finland är 80 procent. Coronaviruset har väckt svenskarna som börjat oroa sig för vad som händer om gränserna stängs helt och maten tar slut. I Sverige börjar redan en del råvaror ta slut, berättar Snellman.

Situationen i Sverige försvåras också av att butikerna inte längre har lokala lager.

— Nu ser vi hur viktigt självförsörjning och försörjningstrygghet är, säger Snellman.

Snellman säger att man snabbt kan möta efterfrågan när man har leveranskedjan i sina egna händer. När samtalet från Sverige om behovet kom in på torsdagen agerade företaget omedelbart, säger Snellman.

Tidningen tillägger att man i Sverige nu har börjat diskutera landets grad av självförsörjning.

Källa:
Koronakriisi on jo saanut Ruotsin kysymään ruokaa Suomesta – Naapurimaan omavaraisuusaste historiallisen alhainen


  • Publicerad:
    2020-03-19 12:00